Un cititor al Ziarului de Roman se arată nemulţumit de faptul că în Cimitirul Eternitatea există şi monumente construite în memoria ostaşilor sovietici.
„Mai sunt multe de făcut în România. Când mergi la cimitir, pentru a te reculege la mormintele celor dragi, ai o stare aparte. Te rupi de realitate şi vrei să fii numai tu şi gândurile tale. Și, deodată, apare în faţa tamonumentul cu ostaşii sovietici eliberatori, care luptă şi luptă pentru propăşirea Uniunii Sovietice. Au eliberat România de sub jugul fascist şi au ocupat-o ei (ruşii). Te trezeşti din meditaţie şi realizezi că, după 26 ani de democraţie, în România se mai găsesc asemenea monumente cu asemenea înscrisuri. Dumnezeu să-i ierte pe eroii neamului românesc, dar cu ruşii tot n-am terminat?”, ne-a scris Costel Muraru.
Comentarii
Monumentul in sine ar putea exista, chiar daca la Roman nu s-a dus vreo batalie importanta in august 1944. Problema este daca pe monumentul militarilor romani cazuti la Cotu Donului, care, nu de mult timp, a putut fi, in sfarsit, inaugurat in mod oficial, noi am fi putut scrie ca ei au murit pentru eliberarea popoarelor sovietice de sub bolsevism, asa cum ei scriu aici ca ne-au eliberat de sub jugul cotropitorilor fascisti.
Bucureștiul a fost bombardat de aviația americană …mii de victime civile …frontul era la cca 300 km. dar sunt două monumente al aviatorilor americani-tot eliberatori? Nedreptăți multe apar acum, după zeci de ani,vezi pe net.
Dmnilor fiti crestini ,orce soldat mort din orce armata a fost un OM,RUGATIVA SI PENTRU EL SI NU FACETI POLITICA DISCRIMINATORIE ASUPRA MORTILOR,SI ASUPRA FELULUI IN CARE SANT INGROPATI.
Eu cred că nimeni nu este împotriva comemorării creștinești a unor oameni care oricum nu au avut de ales atunci când au fost trimiși la moarte.Dumnezeu să-i ierte și să-i aibă în mila sa. Dar cred că formularea cum că ei ne-au eliberat este cea care deranjează și sună a propagandă de anii 50.
Mulțumesc pentru comentariile dvs. stimați prieteni. D-na Camelia a reușit să înțeleagă nemulțumirea mea și a altor romașcani. Monumentul trebuie să rămână după o prealabilă corectare a textului (înscrisului). Seamănă a propaganda anilor 1950-1964 și ca să fim siguri că nu e o glumă, este scris în două limbi. Corectați textul de pe monument și Dumnezeu să-i ierte pe toți eroi morți pe front. Doamne ajută tuturor!
Daca in acel loc sunt inmormantati militari sovietici, monumentul respectiv trebuie sa ramana, pentru ca ne aflam intr-o lume normala si memoria acelor oameni, chiar daca ne erau atunci inca inamici, trebuie respectata, asa cum si ei au acceptat, in cele din urma, s-o respecte pe aceea a celor peste 150000 de militari romani morti la Cotu Donului. Pentru ca nici nu mai suntem si nici nu mai avem acum statutul din vremurile cand,intr-o alta parte a aceluiasi cimitir din Roman,sute de militari germani, alaturi de care trecusem Prutul in 1941,au zacut timp de o jumatate de secol intr-o uriasa groapa comuna,deasupra careia nu s-a putut ridica niciun fel de monument. In cazul de fata problema este numai a textului,cu „eliberarea” si „cotropitorii” si eventual, a simbolului stelutei sovietice in locul crucii, fata de care si ei au revenit, intre timp, la sentimente mai bune. Caci daca ar fi fost vorba intr-adevar de cotropitori si de eliberare, s-ar pune intrebarea de ce ne-au lasat apoi fara o parte din teritoriile romanesti pe care le-au eliberat(Basarabia ,Nordul Bucovinei si Tinutul Hertei), pentru ca Nordul Transilvaniei si inca alte teritorii, pana la Viena si pana in Moravia, le-am eliberat impreuna.