Prima paginăSanatate

Nemțenii au consumat medicamente de 80 de milioane

Dimensiune text

De la începutul anului și pînă acum, locuitorii județului Neamț au cheltuit sume amețitoare pentru sănătate. Cea mai mare valoare a unei rețete gratuite și compensate a fost de 150.000 de lei lunar.

 

 

Cel puțin așa reiese din datele furnizate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț. În opt luni de zile, nemțenii au înghițit pastile de zeci de milioane de lei și au beneficiat de peste 600.000 de rețete compensate și gratuite. Medici spun că, în realitate, consumul de medicamente este mult mai mare, întrucît mulți preferă să-și cumpere medicamente cu bani din buzunarul propriu.
Conform datelor furnizate de CAS Neamț, în cursul acestui an au fost prescrise 642.244 de rețete compensate și gratuite, valoarea totală a medicamentelor fiind de 80.080.477 de lei.
Dacă pentru medicamente compensate și gratuite suma e amețitoare, la capitolul analize medicale gratuite suma s-a înjumătățit față de anul trecut. Astfel, în acest an, nemțenii și-au făcut analize medicale gratuite în valoare de 2.605.000 de lei.
De asemenea, medicii specialiști au primit, în acest an, fonduri în valoare de 4.740.000 lei pentru consultații.
Anul acesta, cea mai mare valoare a unei rețete prescrise este de 150.000 de lei, fiind vorba de tratamentul lunar gratuit, primit de un pacient care suferă de boala Gaucher„, a precizat Lăcrămioara Ilișescu, purtătorul de cuvînt al CAS Neamț. Boala Gaucher este o tulburare ereditară de metabolism, extrem de rară, care se caracterizează prin paralizie, retard mental, fracturi osoase sau anomalii scheletale.

De la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii septembrie, corpul de control al CAS Neamț a efectuat 14 controale la medicii de familie, iar în urma controalelor s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de 6.043 de lei, pentru diverse abateri, ca rețete prescrise greșit sau rețete acordate pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, dar care au realizat și alte venituri.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0