Prima paginăEducatie

Navetiștii n-au primit banii pentru a merge la liceu

Dimensiune text

Încă de anul trecut, elevii care fac naveta la liceele din județul Neamț nu au mai văzut niciun ban de navetă, chiar dacă este obligația Ministerului Educației să deconteze aceste cheltuieli. Situația i-a adus pe mulți dintre elevi în pragul abandonului școlar.

 

 

Ultimele plăți făcute în acest sens sunt fie din luna octombrie, în unele unități de învățământ, fie din luna noiembrie, în altele, iar, de atunci, sutele de liceeni navetiști din județul Neamț nu au mai văzut niciun leu înapoi din banii pe care i-au dat ca să ajungă în fiecare zi la școală. Situația i-a adus pe mulți dintre elevi în pragul abandonului școlar, cu atât mai mult cu cât foarte mulți dintre elevii navetiști provin din familii cu posibilități financiare reduse.

„Este foarte, foarte greu fără banii de navetă. Pe mine naveta mă costă, în fiecare lună, aproape 200 de lei”, spune Loredana Ciulin. Este din Rotunda, face în fiecare zi naveta la Colegiul Tehnic „Petru Poni”. Este elevă în clasa a XII-a, iar tatăl ei a murit demult. Loredana visează să ajungă medic. Ca să ajungă în fiecare zi la școală, a renunțat, împreună cu mama ei, la o parte din lucrurile pe care obișnuiau să le cumpere.

Nedecontarea navetei a generat interminabile discuții între părinți și conducerile liceelor. Banii de navetă vin, însă, special și distinct, de la Ministerul Educației. „Avem o problemă încă de anul trecut cu decontarea navetei. Noi facem în fiecare lună demersuri la Ministerul Educației și înaintăm o cerere legată de fondurile necesare, care includ și banii de navetă”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

Dacă, măcar în 2013, naveta elevilor ar urma să fie decontată de minister, fondurile ar trebui să se regăsească în bugetul alocat Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Cu trei luni înainte de sfârșitul anului școlar, situația este încă în ceață. „Nu avem, până acum, un buget repartizat de către Ministerul Educației”, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • tanasa 8 ani

    De ce s-au desfiintat intrnatele?Inainte fiecare liceu ori profesionala avea internatul lui si se gestiona mai bine timpul de lucru al elevului.Cat despre cheltuieli acestea ar trbui sa fie acoperite prin bursa obtinuta in mod conditionat de rezultatele la invatatura.Asa ne obisnuim cu miloaga de mici si trecem la ajutor social tot pe seama statului,adca a celor care inca mai muncesc,incat vom ajunge ca cei din tarile africane care stau intinsi la umbra asteptand camioanele cu ajutoare din mila altora.