HomeEducatie

Navetistă și olimpică de națională

Alexandra Vătămănelu (foto), din Tămășeni, elevă la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, este singura elevă din lotul județului Neamț pentru faza națională a olimpiadei de chimie care provine de la un liceu tehnologic, și nu de la un liceu teoretic.

 

 

O zi de școală din viața Alexandrei începe la ora 6 dimineața. Se trezește mai devreme decât cei mai mulți dintre colegii ei de clasă, pentru că trebuie să prindă autobuzul de dimineață spre școală, întrucât Alexandra este din Tămășeni și face, în fiecare zi, naveta la Roman. Ajunge acasă după ora 15, iar timpul petrecut acasă și-l împarte între învățat și treburi curente. Familia Alexandrei este modestă. Mama este bucătărească, iar tatăl său nu are, în acest moment, serviciu. Părinții i-au sprijinit, însă, și i-au motivat pe toți cei patru copii din familie. Sora mai mare a Alexandrei este studentă la Facultatea de Informatică, fratele său este elev la Liceul cu Program Sportiv, face sport de performanță, iar sora sa mai mică, elevă încă la școala generală, nu s-a hotărât încă spre ce liceu să se îndrepte.

„Este de admirat faptul că, indiferent de drumul pe care au vrut să-l urmeze, indiferent că au vrut să facă sport sau să meargă la facultate, părinții i-au sprijinit și i-au ajutat să-și îndeplinească dorințele. Motivația și sprijinul părinților sunt două condiții fără de care nu se poate face performanță”, a spus profesoara de chimie Paula Leancă, cu care Alexandra se pregătește pentru olimpiada națională de chimie.

În clasele de gimnaziu, Alexandra nu a participat la olimpiadele școlare. A început în clasa a IX-a, cu chimia, pentru că se pregătește pentru medicină și pentru că profesoara de chimie a simțit că poate face bună echipă cu ea. „Alexandrei îi place să învețe, lucrează cu multă ușurință și este foarte responsabilă și ambițioasă. Își dorește foarte mult să fie medic, și nu un medic oarecare, ci un medic bun. De altfel, la chimie organică nu poți să obții rezultate dacă nu ești foarte bine pregătit la partea teoretică, nu poți să fii superficial. Anul trecut a fost pentru ea un an de experiență, de rodaj. Se cunoaște că a muncit mult mai mult, că a căpătat experiență și abilități în lucru”, a spus profesoara Paula Leancă. „Am emoții pentru prima mea participare la o olimpiadă națională. Vreau să fie o experiență frumoasă, mi-aș dori măcar o mențiune, deși știu că va fi o concurență foarte mare”, spune Alexandra. Ca să se apropie de acest obiectiv, ea lucrează câte 4-5 ore pe zi la chimie, împreună cu profesoara Paula Leancă, și își continuă studiul de una singură când ajunge acasă. Alte 4-5 ore.

Alexandra Vătămănelu nu este prima olimpică națională la chimie de la „Vasile Sav”. În 2009, Maria Antochi și Emilian Antonov, elevi ai profesoarelor Paula Leancă și Lili Aniței, s-au calificat la faza națională a competiției. Cei doi sunt acum studenți.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Felictari Alexandrei si dnei profesoare Paula Leanca!Succes la faza nationala!

  • laura 10 ani ago

    Bravo Alexandra, ne bucuram ca macar la un liceu din Roman se mai face performanta. Din pacate la CNRV se ia in ultima vreme doar „Masterul in Fitze”.