Microbuzul școlar face 14 curse pe zi pentru a aduce copiii la școală în Stănița. Conducerea școlii și a primăriei din Stănița solicită de cîțiva ani dotarea școlii cu încă un microbuz. Părinții își duc copiii la școală cu căruța.
Temperaturile scăzute din ultimele zile au făcut ca elevii din satul Vlădnicele, comuna Stănița, să meargă pe jos pînă la școala din satul Veja. Cursurile au fost întrerupte numai joi, 2 februarie, ca urmare a faptului că singurul microbuz care funcționează în comună s-a defectat.
Profesoara Maria Ghiniță, inspector pentru proiecte și dezvoltare comunitare din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț, a venit în zonă pentru a verifica situația în teren.
Conducerea unității de învățămînt a cerut ISJ Neamț dotarea școlii cu încă un microbuz școlar și deblocarea unui post de șofer.
Orarul școlar, modificat
Școala Stănița dispune de un microbuz școlar care, din cauza temperaturilor foarte scăzute, s-a defectat. „Microbuzul școlar s-a defectat, iar unii dintre copii nu au mai venit la școală. Era și de așteptat, pentru că sînt mici și temperatura de -20 de grade nu este una optimă să lași un copil pe drum. Cursurile școlii nu au fost afectate decît joi, 2 februarie„, a spus profesoara Angela Cîrlescu, directoarea Școlii Stănița. Din acest motiv, copiii au fost aduși la școală de părinți, cu căruțele. Inspector Maria Ghiniță a sugerat ca programul școlar să fie devansat, pentru ca elevii să poată ajunge la școală.
Totodată, întîlnirea a fost un prilej pentru conducerea Școlii Stănița să-și spună doleanțele. „Noi am primit 10.000 de lei de la bugetul local, pentru cheltuieli materiale. Banii sînt insuficienți într-un an școlar, dacă mă gîndesc la drumurile din satele comunei. Nici nu a început bine anul că microbuzul școlar s-a stricat și are nevoie de reparații, urmînd să achiziționăm, apoi, și motorina necesară transportului. Am solicitat doamnei inspector ca școala să fie dotată cu încă un microbuz și să fie deblocat un post de șofer, altfel ne vom confrunta mereu cu situații din acestea, cu atît mai mult în timpul friguros„, a mai spus directoarea școlii.
Efectele deciziilor Ministerului, pe pielea copiilor
Afectați de lipsa microbuzului sînt și cei 20 de copii din satul Vlădnicele. Comunitatea a avut școală pînă în anul 1986, dar reducerea numărului de școlari a determinat autoritățile județene de atunci să o închidă. Pentru a-și continua studiile, școlarii din satul Vlădnicele au fost direcționați spre satul Veja. Distanța nu le permitea să facă naveta, astfel că mulți părinți și-au ținut copiii la rudele din Veja.
În ultimii ani, cînd Ministerul Educației a desființat unitățile școlare cu efective reduse de copii, au fost puse la dispoziția comunităților rurale microbuze școlare. Singurul microbuz școlar ajuns în comună s-a dovedit a fi insuficient pentru cele 14 curse pe care le avea de făcut, zilnic, în cele șapte sate componente ale comunei, pentru a-i aduce pe copii la școală și acasă. Din acest motiv, copiii sînt nevoiți să se scoale cu noaptea în cap ca să ajungă la școală. Salarizarea mică a șoferului microbuzului a fost motiv de nemulțumire din partea acestuia, care a amenințat în multe rînduri școala și autoritățile locale că pleacă. Deblocarea a încă unui post de șofer, intens solicitată de conducerea Școlii coordonatoare Stănița și de primărie, de-a lungul timpului, nu fost aprobată de reprezentanții Ministerului Educației. „Primăria nu poate angaja șoferi. Dacă ar fi deblocat măcar un post, s-ar fi rezolvat problema„, spune Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stănița.
Comentarii