Prima paginăSocial

Născute să fie mame pentru copiii altora

Dimensiune text

„Mamele” din Complexul de Servicii „Familia Mea” din Roman sunt exemple de dragoste şi dăruire.

Maria Manolache este una dintre „mamele” Complexului de Servicii „Familia mea” din Roman. După ce şi-a crescut propriii copii, Maria a devenit „mamă” şi prietenă pentru copiii altor familii. Fiecare copil a intrat în Complexul de Servicii „Familia mea” ducând în spate o poveste cutremurătoare de viaţă, cu multe traume şi spaime. De unii dintre copii Maria s-a despărţit, pentru că viaţa i-a dus la rosturile lor. Locurile goale au fost ocupate de alţi copii, ajunşi, printr-un accident al destinului, cu aceleaşi nevoi: acoperiş, hrană, educaţie şi, mai ales, afecţiune.

Încă de la intrarea într-unul dintre apartamentele complexului, ne întâmpină Mădălina, Petronela şi Lenuţa. Trei surori de 5, 7 şi 9 ani, sosite dintr-o comună din zona Roman de mai bine de un an. „Mădălina merge la grădiniţă, ştie mare parte din litere, socoteşte până la zece şi îi place dansul. Surorile ei mai mari, Petronela şi Lenuţa, se descurcă foarte bine la şcoală. Legătura cu familia nu s-a rupt. Părinţii se interesează de fete, dar ajung mai greu să le vadă, pentru că mai au încă două fete mici acasă”, a spus Maria.

De şapte luni de când se află în centru, viaţa Andreei s-a schimbat. Părinţii i-au interzis să mai meargă la şcoală. Timp de trei ani, Andreea a stat în „întuneric”. Ar fi trebuit să fie în clasa a X-a, dar este în clasa a VII-a. „Vreau să urmez Liceul cu Program Sportiv, pentru că îmi place sportul. Am făcut lupte greco-romane, acum practic volei. Viaţa mea s-a schimbat total. Am învăţat multe lucruri în centru, într-un timp atât de scurt, care îmi vor fi de folos în viitor”, a spus Andreea.

Ionela a fost în plasament de la vârsta de un an şi cinci luni. Când asistenta maternală care a crescut-o pe Ionela a plecat în Irlanda, copila a ajuns în centru. Legătura cu asistenta maternală nu s-a întrerupt, chiar dacă cele două sunt separate de mii de kilometri distanţă. Femeia vrea să o susţină pe Ionela în continuare. Copila este talentată la desen şi muzică. Este elevă în clasa a VII-a, la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman. „Vreau să urmez Școala de Artă din Iaşi, pentru că îmi place muzica”, spune Ionela.

Elena Dâncă

Elena Dâncă

„Îi învăţăm să fie responsabili”

Elena Dâncă este o altă mamă care a demonstrat că, prin tenacitate şi devotament, se pot ocroti suflete nevinovate. Maria, Cristina, Crina, Mihaela, Bianca şi Lavinia sunt fetele „mamei” Elena. „Eu sunt în centru din anul 2003, chiar de la deschiderea acestuia. Nu a fost uşor, dar am învăţat din mers. Nu poţi lucra în centru dacă nu-ţi plac copiii. Aici este o muncă de echipă şi încercăm să-i învăţăm să fie responsabili, să ştie ce înseamnă să fii independent, să fie pe picioarele lor, să fie propriul lor stăpân”, a spus Elena.

O problemă personală a ţinut-o pe Elena, o perioadă, departe de copii. Când s-a reîntors, a înţeles cât de puternică este legătura dintre ea şi copii. „Eu sunt o persoană directă şi fermă. Când am revenit, mi-au făcut mici atenţii şi mi-au spus că le-am lipsit, ceea ce, pentru mine, a însemnat foarte mult”, a spus Elena.

Fetele au învăţat că traiul în comun înseamnă să participe la diverse activităţi. „Toate fetele participă la activităţile gospodăreşti, fiecare după puterile lor. De sărbători, pregătim împreună masa festivă, la fel cum facem acasă, facem cadouri. Sărbătorim zilele de naştere, mergem în tabere. Satisfacţia noastră este ca ele să se dezvolte frumos şi să le fie de folos tot ce au învăţat în centru”, a mai spus Elena.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0