Prima paginăRoman

Muzeul „Sergiu Celibidache” este sprijinit de Ministerul Culturii

Dimensiune text

Șeful Direcției Județene de Cultură Neamț, Adrian Alui Gheorghe, a primit asigurări privind sprijinul Ministerului Culturii pentru înființarea Muzeului „Sergiu Celibidache” la Roman. Autoritățile locale de la Roman caută soluții de finanțare pentru consolidarea și restaurarea clădirii, un proiect în valoare de jumătate de milion de euro.

 

Foto: Serge Ioan Celibidache, la dezvelirea bustului tatălui său, în iunie 2012

 

Dirijorul și compozitorul Sergiu Celibidache, de la a cărui naștere vom sărbători, în acest an, 101 ani, va renaște la Roman odată cu transformarea Casei Celibidache în muzeu. Dorința familiei, a autorităților locale, dar și a romașcanilor, de a se face o reparație istorică personalității care s-a născut pentru a dirija este veche. Transformarea Casei Celibidache în muzeu s-a aflat, printre multe alte probleme stringente, pe ordinea de zi a întâlnirii din 7 – 8 martie de la Cluj, condusă de Radu Boroianu, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. Simpozionul privind protejarea patrimoniului național a adunat șefii direcțiilor județene pentru cultură din țară.

„După discutarea unor probleme legate de prezentul și viitorul direcțiilor județene de cultură în perspectiva regionalizării, ministrul secretar de stat Radu Boroianu a vorbit punctual cu fiecare director în parte. Acesta a spus că Ministerul Culturii și-a manifestat interesul pentru continuarea proiectului de la Roman, prin care Casa Celibidache va fi transformată în muzeu, care va reprezenta un reper important despre o valoare europeană a culturii. Nu contează câte obiecte va conține muzeul, important este să se deschidă un spațiu pentru universalitatea acestui om. S-au făcut cunoscute demersurile întreprinse de Primăria Roman pentru restaurarea clădirii și transformarea ei în muzeu și faptul că acest proiect depinde într-o mare măsură și de implicarea autorităților locale”, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcției de Cultură Neamț.

Argumentele aduse au fost legate de faptul că proiectul prevede promovarea culturii naționale și a unui brand național.

 

Duelul Iași – Roman pentru înființarea Muzeului Celibidache

 

Dorința de a înființa un muzeu „Sergiu Celibidache” a aparținut, în primul rând, familiei muzicianului. Primăria Iași a fost prima care a dorit, cu câțiva ani în urmă, să înființeze un muzeu „Sergiu Celibidache”. Soția celebrului dirijor a acceptat propunerea, iar primarul Iașului de la acea vreme, Constantin Simirad, s-a declarat învingător: „Doamna Celibidache m-a anunțat că am câștigat definitiv «bătălia» cu Romanul pentru înființarea acestui muzeu. Familia marelui compozitor s-a decis să acorde această favoare Iașului, pentru că aici vom denumi și o stradă cu numele acestuia”.

Totul părea pus la punct: locația (Muzeul Teatrului din Iași), obiectele de inventar care vor fi donate muzeului și un sector de drum de pe Bulevardul Independenței ce avea să poarte numele geniului muzicii.

Timpul a fost, însă, în defavoarea clădirii, care s-a degradat continuu, dar în folosul autorităților locale de la Roman. În scurtă vreme, moștenitorii familiei Celibidache s-au întors cu fața spre Roman. Clădirea în care s-a născut Sergiu Celibidache a fost cumpărată de Primăria Roman. „Vreau să facem ceva pentru muzică și cultură în România, încercând să promovăm realele valori, care încă există. Atât timp cât un romașcan a reușit, folosindu-și inima și sufletul și visele, să facă lucruri deosebite, atunci este important ca toți să credem în această putere”, spunea Serge Ioan Celibidache, cu ocazia vizitei sale la Roman, din 28 iunie 2012.

 

Săli de expoziție și sală pentru concerte, în Casa Celibidache

 

Pentru ca spiritul lui Sergiu Celibidache să rămână viu, municipalitatea Roman a făcut demersuri pentru restaurarea clădirii Celibidache. „Sub aspect juridic, lucrurile au fost rezolvate în proporție de 100%. Clădirea aparține municipalității. Moștenitorii au vândut-o pentru că nu aveau bani și timp să investească. Valoarea proiectului de consolidare și restaurare a Casei Celibidache se ridică la o jumătate de milion de euro. Ca urmare, demersurile noastre merg pe două căi: prin Consiliul Județean și Prefectura Neamț, dar și prin Ministerul Culturii. Ne gândim și la posibilitatea de a accesa fonduri europene printr-un program finanțat de Norvegia și Islanda. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic sunt finalizate, singura problemă rămâne sursa de finanțare. Susținerea din partea Ministerului Culturii este o veste bună, dar, până nu primim finanțarea, bucuria nu este deplină”, a precizat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Autoritățile locale vor ca muzeul să cuprindă, pe lângă săli de expoziție, și o sală multifuncțională, în care se vor putea susține concerte, comunicări științifice și alte activități care vin să promoveze activitatea marelui dirijor român. 

 

 

bust sergiu celibidacheSergiu Celibidache, unul dintre cei mai valoroși dirijori și compozitori ai tuturor timpurilor, s-a născut la Roman, la 28 iunie 1912. Primele lecții de compoziție și de pian le ia în copilărie, la Iași, unde se mută împreună cu tatăl și cu cei trei frați ai săi. A urmat, în paralel, Facultățile de Filosofie și Matematică la București. În 1936 studiază compoziția la Academia de Muzică din Berlin. Aprofundează dirijoratul, la 25 de ani, cu Walter Gmeindl, și devine absolventul Universității „Friedrich Wilhelm”. A obținut doctoratul în muzică la Berlin. Anul 1945 este unul norocos pentru tânărul muzician, care este numit, în ciuda vîrstei, dirijor al celebrei Orchestre Filarmonice din Berlin, impunîndu-se prin profesionalism și originalitate. A părăsit Germania, în 1954, pentru a dirija renumite orchestre simfonice din Franța, Italia, Suedia, URSS, Israel, Austria, Brazilia, Argentina, Olanda, Anglia, România. Între anii 1962 și 1972 a dirijat Orchestra Radio din Stockholm. În perioada 1972 -1977 a stat la pupitrul dirijoral al Orchestrei Radio din Stuttgart, iar din 1979 și până la sfîrșitul vieții a condus Orchestra Filarmonicii din München, sub conducerea sa aceasta devenind una dintre cele mai cunoscute din lume. Timp de doi ani, între1973 și 1975, a dirijat Orchestra Națională din Paris și, ocazional, orchestrele radio din Florența, Roma, Milano, Torino, Veneția, precum și Orchestra Regală din Copenhaga.

Sergiu Celibidache a fost apreciat atât pentru stilul unic de a dirija, cât și felul în care a transmis arta dirijoratului. Sergiu Celibidache s-a stins din viață la 14 august 1996, în Franța, la vîrsta de 84 de ani.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0