Muzeul a fost amenajat de părintele Daniel Lefter, în cinstea marelui ierarh care s-a aflat timp de trei decenii în fruntea Eparhiei Roman. Arhiereul l-a hirotonit în ierodiacon pe tânărul Teoctist Arăpaşu, ajuns patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Satul Ruginoasa va fi duminică, 8 februarie, în sărbătoare. Părintele Daniel Lefter, păstorul sufletelor din Ruginoasa, a finalizat lucrările la aşezământul social-filantropic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi a amenajat un muzeu parohial închinat arhiereului vicar Ilarion Mircea Băcăuanul. Slujba de sfinţire a acestor clădiri, parte din ansamblul parohial, va fi oficiată de ÎPS Ioachim, alături de un sobor de preoţi din Protopopiatul Roman. La eveniment vor participa oficialităţi locale şi localnici.
Construcţia aşezământului social-filantropic a fost începută în 2003, prin contribuţia unei familii din comuna Ruginoasa, şi continuată de părintele Daniel Lefter, paroh al bisericii din 2008. Clădirea cuprinde o sală de mese, bucătărie, biroul preotului şi o anexă pentru centrala termică.
În 2012, părintele Lefter a început lucrările de reabilitare a lăcaşului de cult. A fost schimbat sistemul de încălzire al bisericii, prin montarea unei centrale termice. S-au efectuat lucrări de pictură în interiorul lăcaşului de cult şi în exteriorul aşezământului social-filantropic, precum şi lucrări exterioare de placare cu piatră de munte. Totodată, a fost construit şi un lumânărar. Fondurile pentru efectuarea lucrărilor provin din contribuţiile enoriaşilor şi din arendarea terenului aflat în proprietatea bisericii. Din aceste fonduri a fost reamenajată fântâna şi curtea bisericii.
Actuala biserică, construită din piatră şi cărămidă, a fost ridicată şi cu sprijinul financiar al fiului satului, arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul. Părintele Lefter va evoca, în cadrul evenimentului din 8 februarie, personalitatea marelui ierarh, de la a cărui moarte se împlinesc, pe 9 februarie, 65 de ani.
Pentru ca tânăra generaţie să cinstească valorile locale, părintele Daniel Lefter a creat, într-o fostă magazie a bisericii, Muzeul „Ilarion Mircea Băcăuanul”. În colecţia muzeală, toţi cei prezenţi la eveniment vor putea vedea expuse obiecte de cult şi cărţi care au aparţinut arhiereului vicar.
De numele lui Ilarion Mircea Băcăuanul, arhiereu vicar între anii 1922 şi 1950, se leagă construcţia a numeroase lăcaşuri de închinăciune, precum şi restaurarea şi reînnoirea celor vechi. În viaţa Bisericii, arhiereul va rămâne ca fiind cel care, la data de 4 ianuarie 1937, a hirotonit în ierodiacon pe tânărul Teoctist Arăpaşu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986 – 2007.
Comentarii