Prin organizarea muzeului, iniţiatorii speră să-i ajute pe elevi să-şi formeze propria părere despre perioada comunistă. Muzeul va fi înscris într-un concurs naţional intitulat „Un altfel de muzeu în şcoala ta”.
La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” a fost înfiinţat un muzeu al comunismului. Muzeul reuneşte lucruri inedite, dintr-o epocă necunoscută actualilor elevi ai şcolii, născuţi la mulţi ani după căderea regimului comunist în România. În camera special destinată muzeului s-au adunat costume de pionier, de membru al organizaţiei pentru apărarea patriei, carnete de membru ale diverselor organizaţii specifice sistemului, de la membru al Partidului Comunist, al Uniunii Tineretului Comunist sau al Crucii Roşii până la cea de membru al Organizaţiei pentru Întărirea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, carnete de CEC şi Asigurări la ADAS, rapoarte prezentate la diverse Congrese ale Partidului Comunist Român, manuale şcolare din perioada comunistă, documente de împroprietărire de la revoluţia agrară, dar şi lămpi cu gaz – un accesoriu nelipsit din case şi după electrificare -, cartele, fanioane şi decoraţii. Fiecare dintre acestea aduce atmosfera specifică acelor trimpuri şi câte o poveste.
„Elevii au răspuns cu mult entuziasm provocării noastre şi, chiar, au fost încântaţi de idee. Toţi elevii noştri sunt născuţi după epoca comunistă, ştiu doar ceea ce li se spune în familii despre această perioadă, iar aici părerile sunt împărţite: unii sunt nostalgici după vremea când aveau locuinţă şi serviciu, alţii au simţit mai puternic restricţiile. Copiii ştiu din poveşti despre alimente pe cartele şi lipsa curentului electric şi cei mai mulţi s-au arătat surprinşi să vadă toate aceste obiecte care aparţin unei lumi de care se simt străini. Am organizat acest muzeu tocmai din dorinţa de a le da posibilitatea să înţeleagă ce a însemnat comunismul. Cu toţii ştim că istoria se repetă şi nu ne dorim, nici noi, nici ei, să fim victime ale vreunui experiment comunist”, a spus profesoara Giovana Cotrigăşanu, care coordonează proiectul împreună cu profesoara Brînduşa Popa.
Cu acest proiect, intitulat „Crâmpei de viaţă din comunism”, elevii de la Săbăoani vor participa la un concurs naţional intitulat „Un altfel de muzeu în şcoala ta”, iniţiat de Institutul de investigare a crimelor comunismului şi memoria exilului românesc, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Fundaţia Konrad Adenauer. Concursul se adresează elevilor de la clasa a IX-a la clasa a XII-a şi are scopul de a familiariza elevii cu viaţa cotidiană din comunism, prin recompunerea unui cadru reprezentativ al acestei perioade. „Tinerii vor fi martorii din prezent ai efectelor regimului comunist asupra vieţii de familie, a valorilor tradiţionale şi asupra societăţii, în ansamblu. Ne dorim ca tinerii să-şi poată face propria părere despre natura totalitară şi represivă a regimului comunist din România”, a spus profesoara Giovana Cotrigăşanu. În perioada „Școala altfel”, muzeul va fi vizitat de toţi elevii şcolii.
Comentarii
Expozitia este amenajata cu siguranta anterior anuntatii concursului ” Un altfel de muzeu in scoala ta … ” Expozitia este deosebita . Dar ? Nu este corect sa participe la acest concurs. Expozitia trebuia realizata dupa anuntarea acestui concurs. Salutam preocuparile cadrului didactic dar nu si oportunismul sau !!!
Expozitia pare mai mult una omagiala. Cadrul didactic are deprinderi din Vechiul Regim . Asta era primul lucru ce trebuia vazut . Auzi mai Tomosanule !!!