Prima paginăActualitate

Monument-troiță lîngă Biserica „Sfinții Voievozi”

Dimensiune text

Biserica „Sfinții Voievozi” din Roman, situată în centrul orașului, este implicată într-un proiect de construcție a unui monument-troiță care ar putea deveni punctul zero al orașului.

 

 

Inițiativa aparține omului de afaceri Vasile Balcan, directorul general al SC Marsat SA Roman, care are în vedere construcția acestui monument între lăcașul de cult și blocul alăturat.
Ideea este la fază de proiect. Am discutat cu domnul Balcan despre acest proiect și mi s-a părut interesant. Deocamdată, nu a fost făcută decît schița acestui proiect„, spune preotul Petru Adăscăliței, de la Biserica „Sfinții Voievozi”.
Proiectul presupune ca, pentru construcția acestui ansamblu, să se elimine gardul împrejmuitor. „Ansamblul va fi amplasat între biserică și blocul alăturat și este format dintr-o cruce, lîngă care vor sta busturile celor doi ctitori ai bisericii – Ștefan Tomșa Voievod și Vasile Cantacuzino -,  reprezentați ținînd ctitoria lor în mînă, iar în spatele lor vor sta Sfîntul Ioan Ucenic și Maica Domnului„, a mai spus preotul Adăscaliței.
În viziunea inițiatorilor acestui proiect, curtea bisericii ar trebui transformată într-un parc unde să fie amenajate alei cu bănci.

Mă gîndesc de acum doi ani la posibilitatea ridicării unui monument care să simbolizeze tradiția istorică a urbei, patriotismul și implicarea înaintașilor în soluționarea unor probleme de interes național, dreapta credință strămoșească, altfel spus un memento arhitectural. Am ales Biserica Domnească cu hramul Sfinții Voievozi din mai multe motive, cel mai important fiind acela că aici se vor putea desfășura acele evenimente istorico-eroico-religioase dedicate unor sărbători și aniversări, unor ceremonii care sînt adevărate gesturi de credință și patriotism din partea romașcanilor. Am discutat acest proiect cu ceilalți deputați eparhiali – Vasile Balcan, Ioan Țarălungă, Sorin Tudor – contînd pe susținerea și înțelegerea lor ca buni creștini, oameni de afaceri și romașcani interesați de ceea ce putem face bine pentru urbe. Nu este doar un angajament, este mai mult un gest de obligație morală și civică„, a declarat primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0