Prima paginăRoman

Monument romașcan apreciat de Google, transformat în depozit de gunoi

Dimensiune text

Fosta Școală Evreiască a ajuns adăpost al oamenilor străzii, apoi a fost dărâmată cărămidă cu cărămidă. Acum, imaginea fostei clădiri-monument este păstrată doar în „memoria” Google. Terenul fostei școli a devenit depozit ad-hoc de deșeuri.

Înaintea celui de-al doilea război mondial, prezența evreilor în Roman era vizibilă. Evreii aproape dețineau monopol asupra activității comerciale și a celei meșteșugărești, mai ales asupra producției considerate „de lux”. Toată Strada Mare din Roman era ocupată de prăvăliile lor, unde vindeau mai ales stofe și produse de băcănie. Magazine renumite precum cele deținute de Kessler și Pinsler sau restaurantul lui Hascal sunt acum doar imagini rămase în amintirile romașcanilor. La fel sunt fabrica de ulei a lui Grünberg, moara lui Rohrich sau fabrica de dulciuri a lui Ghelber, dar și fabrica de porțelanuri a lui Blecher. Unul dintre monumentele evreiești din Roman – fosta Școală nr. 4, de pe strada Miron Costin, cunoscută drept „Școala Evreiască” – a fost apreciat doar de Google, nu și de cei care l-ar fi putut păstra intact până în zilele noastre.

În anul 2004, când Școala Evreiască se afla deja în paragină, foști chiriași ai internatului Liceului nr. 3 au încercat să își găsească un loc în care să-și ducă viața chinuită a omului fără locuință și fără bani. Câteva familii sărace și-au găsit drept locuință fostul sediu al școlii, reușind, în timp, să-l transforme într-un mic „hotel”, dar fără curent electric sau încălzire. Apoi, administrația locală i-a mutat pe „chiriași” în Satul Olimpic, iar clădirea a devenit pradă pentru hoții de materiale de construcții. În anul 2011, proprietarul terenului pe care a fost ridicată Școala Evreiască a decis să elibereze complet zona, iar clădirea a devenit doar o amintire, ultimele ei ziduri fiind dărâmate cărămidă cu cărămidă. Angelica și Emil Dămoc, reprezentanții unei firme de construcții din Săbăoani, au investit 1,69 milioane de lei în demolarea monumentului evreiesc, fără a lua vreo decizie în ce privește viitorul terenului rămas liber.

Cum terenul reprezintă o proprietate privată, autoritatea locală nu poate face altceva decât să privească zilnic cum locul monumentului impunător de pe Strada Mare a fost luat de cutii, gunoaie și sute de pahare din plastic din care și-au sorbit cafeaua taximetriștii cărora le-au fost repartizate în zonă locuri de așteptare a clienților. Proprietarii terenului nu au decis nici până acum la ce îl vor folosi.

În timp ce zona fostului monument devine, încet dar sigur, o mică groapă de gunoi a orașului, Google celebrează amintirea fostei Școli Evreiești, considerând-o parte din moștenirea culturală a comunității evreiești din întreaga lume.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Harakiri 9 ani

  Stimate Domnule Profesor Wexler, ca sef al Comunitatii evreiesti din orasul nostru, n-aveti nici un cuvint de spus ? Dumneavoastra stiti foarte bine ca „acela care nu-si cunoaste, sau nu-si respecta istoria nu mai stie, la un moment dat cine este” . Pacat…

 • gicu 9 ani

  Probabil pentru asta a fost cumparat .Primaria -primarul nu stie?,ca ei au vandut locul cu pricina pentru care s-a dat ceva …..