Prima paginăActualitateRoman

Moment festiv în cinstea eroilor

Dimensiune text

eroi 02Reprezentanţii Armatei, ai administraţiei locale, ai unităţilor de învăţământ din oraş, ai societăţii civile şi ai partidelor politice au participat vineri dimineaţă, în cimitirul Eternitatea la o manifestare dedicată zilei de 9 Mai, care are o triplă semnificaţie.

Activitatea a început cu un ceremonial religios de pomenire a eroilor neamului, după care comandantul Garnizoanei Roman a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia istorică a acestei zile. „La 1877 a fost recunoaşterea eforturilor seculare ale poporului român de a-şi afirma deschis dorinţa de evoluţie şi suveranitate. O jumătate de secol mai târziu, la 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al  treilea Reich, semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei, marcând sfârşitul celui de-al doilea război mondial pe continentul european. Începând cu 9 mai 1950, ţările europene şi-au concentrat atenţia pentru contruirea celui mai mare proiect al lumii contemporane: Uniunea Europeană”, a declarat colonelul Ioan Lahman, comandantul Garnizoanei Roman. Acesta şi-a finalizat alocuţiunea amintind despre sacrificul suprem al înaintaşilor noştri.

eroi 04Despre semnificaţia zilei de 9 mai şi despre actual context politic a vorbit audienţei şi primarul municipiului Roman. „Într-o lume în care tumultul este mereu prezent, într-o lume în care conflictul creează probleme statelor, naţiunilor, România are parteneri de nădejde, România este pe picior de egalitate şi priveşte cu încredere spre viitor, România are un cuvânt de spus la nivel european, la nivel mondial, şi acest lucru nu este puţin după ce, mereu, de-a lungul istoriei noastre, am fost pârjoliţi: de focul otoman, de focul stalinist, de cel hitlerist. Chiar dacă, azi, sunt momente în care nu există linişte, avem această demnitate, acest respect şi siguranţa zilei de mâine în care putem, alături de partenerii noştri, să privim cu încredere spre viitor”, a afirmat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Au urmat depunerile de coroane din partea celor prezenţi, iar acţiunea s-a încheiat cu o defilare a militarilor din cadrul Garnizoanei Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0