Prima paginăReligieCultural

Moment de înălţare sufletească la Roman

Dimensiune text

Festivalul de muzică sacră „Festum Domini”, organizat de Institutul Teologic Franciscan, aflat în plină desfăşurare, aduce la Roman coruri bisericeşti din mai multe regiuni ale ţării şi din străinătate.

Aflat la cea de-a treia ediţie, festivalul „Festum Domini”, care se desfăşoară în acest sfărşit de săptămână la Ia Institutul Teologic Franciscan, este organizat în memoria şi cinstea operei părintelui franciscan Carmil Tocănel, profesor, dirijor, compozitor şi organist, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 40 de ani. Spre deosebire de ediţiile precedente, când au fost susţinute recitaluri şi coruri ale bisericilor greco-catolice şi ortodoxe, noutatea de anul acesta constă în faptul că, pe lângă promovarea unui act cultural, se încearcă promovarea şi încurajarea corurilor din parohiile romano-catolice.

„Muzica sacră ne va ajuta să contemplăm frumuseţea lui Dumnezeu, să ne înălţăm sufletul şi inima către El, să devenim mai buni şi mai frumoşi sufleteşte”, a declarat părintele Eugen Răchiteanu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia festivalului.

Muzica sacră reprezintă o simbioză între patru tipuri de cânt: cântul gregorian polifonic, popular şi instrumental. În cadrul acestui festival, organizatorii şi-am propus să promoveze acest tip de muzică după normele bisericii, unde este foarte bine reglementată.

„Cântul gregorian nu este doar o muzică, este un cânt care redă o rugăciune, un text împodobit de melodie. Putem da o nouă viaţă muzicii sacre. Arta muzicală este vehiculul de comunicare a credinţei. Omul trebuie să cunoască adevăratele valori pentru a pătrunde în spiritul sacru. Festivalul este o ocazie de a revedea moştenirea trecutului, dar şi de deschidere a unor noi orizonturi pentru celebrarea liturghiei”, a povestit Monseniorul Alberto Turco, preşedintele de onoare de anul acesta.

Echipa Festum Domini

Ca şi la ediţiile precedente, şi în acest an a fost constituită o echipă organizatoare formată din persoane cu o bogată experienţă în domeniul muzicii religioase, ale căror eforturi conjugate să asigure condiţiile optime de desfăşurare a festivalului.

Această ediţie îl are ca preşedinte de onoare pe Monseniorul Alberto Turco, doctor în muzică gregoriană şi master în compoziţie de muzică sacră la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Milano, în prezent profesor de muzică liturgică la Institutul de Studii Teologice „Sf. Zeno” din Verona. Cu o experienţă de peste 40 de ani în aceste domenii, susţine cursuri de muzică gregoriană în mai multe ţări europene şi conferinţe în cadrul Asociaţiei Internaţionale de Studii asupra Cântului Gregorian. Este dirijorul formaţiilor masculine Nova Schola Gregoriana din Verona şi Gregoriani Urbes Cantores din Roma, precum şi al formaţiei feminine In Dulci Jubilo.

Pasionat şi profund cunoscător al repertoriului de muzică sacră, părintele Mihai Caităr este, din 1986, preşedintele Asociaţiei Româno-Germane „Sf. Niceta Remesianul” din Münster, principala parteneră a Insitutului şi a Provinciei Franciscane atât în susţinerea ediţiilor precedente ale Festivalului, cât şi a celei actuale.

Absolvent al Intitutului Teologic Franciscan din Roman, părintele Ciprian Antălucă a obţinut diplomele de licenţă şi master în Cânt gregorian la Pontificio Istituto di Musica Sacra din Roma. A fost membru al unor prestigioase formaţii de muzică gregoriană din Roma (Cappella Musicale – San Giacomo, Gregoriani Urbes Cantores, Corul Institutului Pontifical) şi Verona (Nova Schola Gregoriana), participând la concerte în Italia, Germania, Slovenia, Franţa şi Mexic. În prezent este profesor la Liceul Teologic Franciscan din Roman, colaborând, ca dirijor, cu mai multe formaţii corale din dieceza de Iaşi şi Italia.

Având titlurile de doctor în teologie la Facultatea Pontificală „Sf. Bonaventura” (Roma) şi master în arhitectură, artă sacră şi liturgie la Universitatea Europeană (Roma), părintele Eugen Răchiteanu a coordonat numeroase activităţi culturale şi de cercetare ştiinţifică la Florenţa, Toscana şi Cortona. Este autorul unor cărţi, articole şi studii în domeniile artei şi teologiei. În prezent, este preşedintele Academiei „Petru Tocănel” din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman şi secretar ştiinţific al aceleiaşi instituţii.

După absolvirea studiilor preliminare la Bologna, Assisi şi Roma, părintele Cristian Dumea a urmat cursurile Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma, obţinând diplomele de bacalaureat, licenţă şi magister în cânt gregorian. În prezent, este doctorand al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, în co-tutelă cu Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma. Predă muzică sacră la Institutul Teologic Franciscan din Roman şi este fondator şi dirijor al corului mixt Schola Cantorum Muşatină din Roman.

Licenţiat al Facultăţii de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii din Craiova şi al Facultăţii de Teologie de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, părintele Dragoş Kelemen s-a implicat în numeroase proiecte culturale de amploare, printre care se numără şi primele două ediţii ale Festivalului de Muzică Sacră. Este responsabilul principal din partea Provinciei Franciscane pentru organizarea manifestării din toamna acestui an.

Având o experienţă didactică de peste 35 de ani la toate nivelurile educaţionale, autor al unor cărţi şi studii în domeniul muzicologiei, profesorul Ovidiu Trifan este doctor în muzică al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi. Ca dirijor al multor formaţii corale, a susţinut o bogată activitate concertistică în ţară şi străinătate. A fost distins cu numeroase premii şi diplome de excelenţă.

Licenţiat al Facultăţii de Pedagogie muzicală şi dirijat cor academic, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu”, masterand al aceleiaşi instituţii şi absolvent al cursului de master-class de dirijat, Marian Ludovic Străjeru a fost membru al Corului Universităţii de Arte şi al Corului Cantores Amicitiae, participând la turnee în ţară şi peste hotare. În calitate de dirijor al corului Jubilate al parohiei Sf. Anton din Iaşi, a susţinut concerte în ţară şi în Austria.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0