Prima paginăSanatate

Moldovenii sunt cei mai graşi din țară

Dimensiune text

23,8% dintre locuitorii din Moldova suferă de obezitate, iar 33,4% dintre aceştia sunt supraponderali. În Neamţ se află în evidenţele medicilor peste 11.000 de persoane obeze. 

Un studiu epidemiologic, numit „Obezitatea în România”, ale cărui rezultate au fost făcute publice la finalul săptămânii trecute, arată că peste 20 % dintre români (21,3%) cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate. „Prevalenţa supragreutăţii este de 31,1% şi cea a obezităţii de 21,3%. Dacă adunăm aceste procente, vedem clar că peste 50% din populaţia noastră este are o greutate crescută”, a declarat doctorul Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii.

Studiul relevă că rata cea mai mare a obezităţii se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia şi Muntenia, unde prevalenţa obezităţii este de 21,3%, şi, apoi, de Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul obezităţii este 18,8%.

În ceea ce priveşte rata supraponderii, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate – 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%.

Există mii de persoane şi din judeţul Neamţ care se luptă zi de zi cu zeci de kilograme în plus, pe care le duc în spate ca pe o povară, toate acestea venind la pachet, de cele mai multe ori, cu afecţiuni conexe. Obezitatea a devenit o problemă tot mai acută de sănătate publică.

Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în evidenţele medicilor din familie din judeţ erau înregistraţi, la finalul anului trecut, 11.877 de bolnavi de obezitate. Dintre aceştia, 6.018 erau din mediul urban şi 5.859 din mediul rural. Pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate 2.162 de persoane, în timp ce numai 1.267 au reuşit să slăbească şi au fost scoase din evidenţe.

Medicii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să discute cu medicul de familie şi să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, să consume porţii moderate şi să facă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.

Se pot lua medicamente împotriva obezităţii, pentru a diminua apetitul sau a bloca acumularea grăsimii, împreună cu o dietă potrivită. În cazul în care dieta, activitatea fizică şi medicamentaţia nu sunt eficiente, se poate apela la un balon gastric pentru scăderea în greutate, sau la operaţie pentru a reduce volumul stomacului şi/sau lungimea intestinelor, ducând, astfel, la instalarea mai rapidă a stării de saţietate şi la o capacitate redusă de absorbţie a substanţelor nutritive din alimentaţie. Momentan, astfel de operaţii nu se efectuează la Roman, însă reprezintă un ţel pentru medicii chirurgi din oraş.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0