Prima paginăSocialReligie

„Mitropolia Moldovlahiei” se înregistrează la OSIM

Dimensiune text

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului spun că au făcut acest demers pentru a proteja imaginea Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopia Romanului şi a Romanului a cerut la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) înregistrarea denumirii „Mitropolia Moldovlahiei”, pe care o poartă așa-zisa mitropolie din localitatea Secuienii Noi, din comuna Secuieni. Cererea a fost depusă pe data de 27 martie. Măsura a fost luată, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru a proteja imaginea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Mihail Claudiu Vasilache

Mihail Claudiu Vasilache

„Înregistrarea titulaturii de Mitropolia Moldovlahiei constituie măsura legală de protejare a valorilor ortodoxiei, precum şi a denumirii specifice acesteia, în faţa acţiunilor unor persoane fizice sau grupări asociative care se folosesc de specificul Bisericii noastre, prejudiciind imaginea uneia dintre cele mai apreciate instituţii româneşti, fie în scopul manipulării opiniei publice, fie pentru beneficii personale ori pentru a-şi însuşi bunuri care au aparţinut sau aparţin Bisericii Ortodoxe Române”, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Autoproclamata Mitropolie a Moldovlahiei este condusă de fostul preot Mihail Claudiu Vasilache, caterisit de Biserica Ortodoxă Română (BOR) în anul 2006. Fostul slujitor al Domnului şi-a construit o biserică privată în propria curte, prin intermediul Asociaţiei „Sfânta Cruce – Secuiana” pe care o administrează. Vasilache continuă să slujească şi „deschide Evanghelia”, o practică interzisă de BOR. De doi ani slujeşte în cadrul Bisericii Autonome Creştin Ortodoxe după Vechiul Calendar. Împreună cu reprezentanţii acestei entităţi, Vasilache a înfiinţat un vicariat – Vicariatul pentru România al Mitropoliei Cernăuţilor – în propria curte. După ce, în anul 2012, Vasilache a fost uns preot mitrofor de către noua biserică, în acest an, biserica din curtea fostului preot de la Moreni, din comuna Văleni, a fost ridicată la „rangul” de mitropolie sub titulatura de Mitropolia Moldovlahiei. La această „biserică” activează preoţi caterisiţi de către BOR din întreaga Moldovă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Vasile 7 ani

    Bravo lor! Cica, una dintre cele mai apreciate institutii…De fapt, o institutie in care lacomia a devenit cuvantul din definitie!