Prima paginăActualitateNeamt

Mită ca pe vremea comuniştilor: bani, băutură şi cafea

Dimensiune text

Șeful Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a fost condamnat marţi, 20 octombrie, la patru de ani de închisoare pentru luare de mită. Comisarul-şef Ioan Catană este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că a primit bani şi bunuri de la o denunţătoare pentru a asigura condiţii de deţinere mai favorabile soţului acesteia şi comunicarea către alte persoane.

Procurorii DNA susţin că, în cursul lunii noiembrie 2014, comisarul-şef Ioan Catană, în calitate de şef al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul IPJ Neamţ, a pretins şi a primit de la persoana denunţătoare 500 de euro şi o carcasă de oaie, pentru ca soţul acesteia, arestat preventiv, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii preventive.

În aceeaşi perioadă, agentul Vasile Brînzei, în calitate de şef de tură în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Neamţ, a primit, de la aceeaşi persoană, suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei, pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea dintre persoana respectivă şi soţul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.

„În datele de 6, 18 şi 24 martie, anul curent, inculpatul Catană Ioan a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei, pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu, cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane. În datele de 12 şi 16 martie, inculpatul Brînzei Vasile a primit de la aceeaşi persoană denunţătoare suma totală de 150 de lei, pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană”, se arată în comunicatul DNA.

Conform hotărârii de marţi, comisarul-şef Ioan Catană primeşte patru ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. În plus, acestuia i se confiscă „suma de 900 euro şi 430 lei, precum şi o pungă de cadouri în care se află o sticlă de vinars şi două pachete de cafea”, se arată în documentul instanţei.

Celălalt inculpat în acest caz, agentul Vasile Brînzei, a fost condamnat, în luna iunie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Partajează articolul
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0