Prima paginăActualitateNeamt

Minorii care comit fapte penale sunt pasați între instituții

Dimensiune text

ANPDCA sugerează o colaborare efectivă între DGASPC Neamţ şi IPJ Neamţ, pentru soluţionarea problemelor minorilor infractori. Autorităţile judeţene consideră răspunsul ANPDCA o negare a realităţii.

„În prezent, există cadru legal necesar asigurării serviciilor specializate destinate copiilor care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal”, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA), ca răspuns la fenomenul îngrijorător al minorilor ce săvârşesc fapte penale.

Într-un document remis Ziarului de Roman se precizează că responsabilitatea pentru înfiinţarea de centre specializate revine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) de la nivelul fiecărui judeţ. „Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, nu prevede emiterea unor norme referitoare la centrele specializate pentru copiii care săvârşesc fapte penale. Cu toate acestea, prin Hotărârea Guvernului nr. 1439/2004 privind serviciile specializate destinate copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, a fost aprobată înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor specializate destinate acestei categorii de copii. Prin urmare, fiecare DGASPC, în funcţie de nevoile identificate la nivelul judeţului, poate să îşi înfiinţeze servicii specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal. Având în vedere faptul că în  prezent există cadru legal necesar asigurării serviciilor specializate destinate copiilor care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal, considerăm că, prin colaborarea efectivă a instituţiilor de la nivel judeţean, respectiv Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului şi poliţie, poate fi asigurată intevenţia imediată în situaţiile prezentate de dumneavoastră”, scrie în documentul semnat de „Echipa ANPDCA”. Reprezentanţii DGASPC Neamţ susţin că răspunsul nu reflectă realitatea. „Sunt la Bucureşti, la Ministerul Muncii, tocmai pentru a discuta despre standardele care să permită înfiinţarea centrelor speciale pentru minorii cu probleme penale. Dacă citiţi actele normative, veţi vedea că este nevoie de aprobarea unor standarde, nu se poate altfel”, a afirmat Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

Prefectul judeţului Neamţ, cel care a informat autorităţile centrale despre acest fenomen, după o şedinţă de Colegiu Prefectural în care au fost invitaţi reprezentanţi ai DGASPC, ai Poliţiei Neamţ, ai primăriilor din judeţ şi ai altor autorităţi, a primit doar o confirmare verbală că se lucrează la documentele care ar putea debloca situaţia nerezolvată de zece ani. Șeful Poliţiei Neamţ a explicat că între DGASPC Neamţ şi Inspectoratul de Poliţie de Judeţean (IPJ) Neamţ a existat mereu o colaborare, dar în limitele legislaţiei actuale.

Ce prevede legea

În Legea 272/2004, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la articolul 84, se arată că: „(1) Pe toată durata aplicării măsurilor destinate copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate. (2) Tipurile de servicii specializate prevăzute la alineatul (1), precum şi standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii se aprobă prin hotărâre a Guvernului”. Iar la articolul 148, alineatul (7), se specifică: „Tipurile de servicii specializate, prevăzute la articolul 84, alineatul (2), ce se asigură pe toată durata aplicării măsurilor destinate copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate, precum şi standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii se elaborează de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, în colaborare cu Ministerul Justiţiei”.

În Hotărârea de Guvern 1439/2004, prin care se aprobă înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor specializate destinate copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, la articolele 5-7, se arată că: „serviciile de tip rezidenţial specializate, destinate copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, se organizează ca centre de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului. Serviciile de zi specializate, destinate copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, se organizează ca centre de zi pentru orientarea, supravegherea şi sprijinirea reintegrării sociale a copilului. Serviciile de tip familial au obligaţia organizării unui modul de pregătire specifică pentru persoanele sau familiile care asigură, în condiţiile legii, protecţia specială a copilului care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal”.

Iar la ultimul articol al aceluiaşi act normativ se explică: „Modalitatea de organizare şi funcţionare a serviciilor prevăzute la articolele 5 – 7 se stabileşte prin standarde care se aprobă prin ordin al secretarului de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0