Minore fugite de acasă, căutate de polițiști

HomeActualitate

Minore fugite de acasă, căutate de polițiști

 

Joi, 23 noiembrie, polițiștii au fost semnalați despre dispariția a două minore de 16 ani care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Una dintre acestea a mai plecat o dată de acasă, în urmă cu doi ani.

Joi, în jurul orei 12.30, ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei orașului Bicaz a fost sesizat despre faptul că minora Gabriela-Maria Baciu, de 16 ani, din Hangu, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit până în prezent. Polițiștii au demarat, imediat, cercetările stabilind că, în dimineața zilei de 22 noiembrie, minora a plecat de la domiciliul bunicii la școală și nu a mai revenit. Semnalmentele persoanei dispărute: înălţime 1,60 – 1,69 metri, greutate 60-69 kilograme, părul lung, des, negru, uşor ondulat, constituţie robustă, ochi căprui, faţa ovală, ten alb, fără semne particulare vizibile. La data dispariţiei, minora era îmbrăcată cu pantaloni din tercot negru, bluză neagră tip maletă, vestă neagră și era încălţată cu adidași de mărimea 37-38.

 

Minora a mai plecat voluntar de la domiciliu în urmă cu aproximativ doi ani, fiind găsită cu sprijinul organelor de poliţie pe raza județului Gorj. Poliţişti de investigaţii criminale desfăşoară verificări pentru depistarea copilei. Cetăţenii care pot oferi orice date care să conducă la găsirea minorei sunt rugaţi să apeleze gratuit 112 – Apelul de Urgenţă ori 166.000 sau să se adreseze imediat celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Tot joi, în jurul orei 22.30 polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră de 16 ani din Cândești a plecat de la domiciliu fără spune părinților. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor efectuate pe raza comunelor Cândeşti şi Piatra Şoimului, au identificat minora pe strada Albiţeni, din Piatra Şoimului, împreună cu un tânăr de 18 ani. Aceasta a fost preluată de polițiști și încredințată familiei, stabilindu-se că nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Sfaturi pentru părinți

Polițiștii atenționează că, în conformitate cu studiile de caz pe tema plecărilor voluntare, au fost identificați următorii factori ce influenţează decizia minorului de a pleca de acasă şi/sau refuzul întoarcerii la domiciliu: neglijarea minorului, conflictele în familie sau consumul de alcool, starea materială precară, ce determină neglijarea funcţiei educative a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii, lipsa unei comunicări corespunzătoare, reale, autentice cu părinţii, nesupravegherea de părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate, abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală, anturajul negative, spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

„Fiţi prietenul copilului dumneavoastră şi nu inchizitorul său. Staţi de vorbă des şi prietenos cu copilul dumneavoastră, astfel încât el să aibă încredere să vă spună ce probleme are, dacă se simte speriat sau ameninţat. Permanent acţionaţi păstrând respectul de sine al copilului dumneavoastră. Cunoaşteţi cercul de prieteni al copilului dumneavoastră. Învăţaţi-vă copilul să nu meargă cu persoane necunoscute şi să vă spună deîndată ce un necunoscut încearcă să-l abordeze nefiresc. Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă! Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext. În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la numărul 116.000”, transmit reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0