HomeEconomie

Ministerul Agriculturii face ordine în Legea păşunilor

Legea păşunilor ar putea suferi modificări care îi avantajează pe fermieri. Prin noile reglementări se vizează modul prin care se acordă subvenţiile agricole. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vrea să modifice un ordin prin care fermierii să fie beneficiarii subvenţiilor agricole destinate păşunilor. Până acum, banii erau luaţi de asociaţii care, în unele cazuri, încasau subvenţiile şi amenajau pajiştile, dar nu ajungeau multe fonduri la fermieri. Sprijinul financiar este, de fapt, o compensare pentru că păşunea nu poate fi exploatată decât ca bază furajeră.

„În ordinul de ministru pe care l-am semnat, obiectivul nostru a fost să împăcăm şi asociaţiile, şi fermierii. Avem două situaţii în legislaţia care a fost aprobată şi care va fi modificată. Situaţia în care poate să aplice pentru obţinerea subvenţiei direct fermierul care este membru sau nu al unei asociaţii presupune că trebuie să meargă la asociaţia respectivă să-i elibereze o adeverinţă prin care specifică faptul că fermierul lucrează sau păşunează o cotă parte din suprafaţa concesionată. Dacă nu este membru al vreunei asociaţii, aplică direct. Asociaţiile trebuie să vină cu o hotărâre a Adunării Generale a Membrilor prin care să ne demonstreze că, după amenajarea păşunilor, banii rămaşi merg direct către beneficiari. Aşa, noi avem garanţia că banii ajung la fermieri”, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Fermierii spun că este neconstituţională prevederea din lege care obligă să se facă plăţile prin asociaţii sau organizaţii ale crescătorilor de animale. În realitate, beneficiarul nu poate fi, conform normelor europene, decât utilizatorul păşunilor. Adica cel ce creşte direct animalele şi nimeni altcineva.

Comentarii

WORDPRESS: 0