Prima paginăRoman

Milioane de euro pentru apa romașcanilor

Dimensiune text

Aproximativ zece milioane de euro vor fi investiți în extinderea și modernizarea stației de ape uzate de la Roman. Miercuri, la Primăria Roman a fost semnat contractul de lucrări pentru realizarea acestei investiții. Alte șase milioane de euro se vor investi, anul viitor, în extinderea cu peste 14.000 de metri liniari a rețelelor de canalizare din Roman.

 

 

Județul Neamț are privilegiul de a fi unul dintre cele zece județe beneficiare ale proiectelor de reabilitare și extindere a sistemului de captare, tratare și distribuție a apei și a sistemului de colectare și epurare a apei uzate. Numai pentru municipilul Roman, lucrările vor fi finanțate cu peste 16 milioane de euro, un alt avantaj fiind acela că vor atrage și crearea de locuri de muncă. După mai bine de 60 de ani, în sfârșit, la Roman se vor face lucrări de extindere a rețelelor de canalizare cu 14.453 metri, pe 34 de străzi, dar și 12 stații noi de repompare ape uzate și 5.300 metri de linii de presiune. În plus, proiectul are în vedere și comuna Săbăoani, acolo unde extinderea rețelei de canalizare se face cu 17.536 metri, două stații noi de repompare apă uzată și 300 metri de linii de presiune.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, Culiță Tărâță, și primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, au semnat, miercuri, 28 noiembrie, la Primăria Roman, contractul de lucrări privind modernizarea stației de epurare a apelor uzate din Roman, în prezența delegatului Simona Maria Luther, din partea firmei care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor – Passavant Roediger GmbH.

„Este un moment important pentru municipiul Roman. Contractul semnat astăzi presupune reabilitarea în totalitate a stației de tratare a apelor uzate din Roman și aducerea ei la standarde europene în ce privește parametrii apelor uzate tratate. După îndelungi lupte și perioade de contestații, licitația a fost adjudecată de firma germană, la o valoare a lucrărilor de 42,941.130 lei fără TVA, adică aproximativ zece milioane de euro. Contractul de lucrări face parte din proiectul major «Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din Neamț», proiect în valoare totală de 453.589.363 de lei, adică 107 milioane de euro. Din același proiect face parte și contractul de lucrări pentru extinderea rețelelor de canalizare în Roman și Săbăoani. Pe 16 ianuarie se vor deschide plicurile cu ofertele pentru efectuarea acestor lucrări, ce presupun extinderea cu peste 14.000 de metri a rețelei de canalizare din municipiul Roman, o rețea care n-a fost schimbată de 60 de ani. Este ținta noastră ca, în municipiul Roman, întreaga rețea de apă și canalizare să fie înlocuită în următorii ani. Consider că acesta este un moment deosebit de important pentru noi toți, pentru că, în vremuri de criză economică, la Roman sunt atrase fonduri importante. Sper ca, în următorii patru ani, alături de primarul Leoreanu, să putem spune că Romanul și-a schimbat fața”, a spus președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță.

„Aceasta este o zi deosebită pentru compania județeană Apa Serv. După o perioadă lungă de contestații, reușim să semnăm cel de-al doilea contract din cadrul acestui proiect, ce presupune extinderea stației de epurare. Epurarea apelor uzate este un procedeu deosebit de complicat și costisitor, ce presupune tehnologii și echipamente de înaltă performanță, iar modernizarea stației de epurare va avea ca efect protejarea mediului înconjurător, a râului Siret și, în mod special, creșterea calității apei epurate”, a completat Ionuț Cătălin Dughir, directorul general al companiei județene Apa Serv.

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a mulțumit Elenei Udrea – fost ministru al Mediului – pentru sprijinul acordat autorităților locale și județene din Neamț în sensul aprobării și finanțării acestor lucrări importante pentru comunitate și calitatea mediului. „Este un moment foarte important pentru noi toți. Romanul beneficiază în cadrul acestui masterplan de două componente – redimensionarea stației de epurare și modernizarea ei, un proiect de peste 10 milioane de euro, care se adresează direct municipiului și care se va semna astăzi, dar și extinderea rețelei de canalizare din municipiu, care va conduce la realizarea a aproape 15 kilometri de rețele de canalizare noi. Acest contract de lucrări se află deja în procedură de licitație, iar pe 16 ianuarie se vor deschide ofertele, deci în luna mai ar putea începe lucrările pe 34 de străzi din municipiul Roman. A doua componentă a programului, cea referitoare la modernizarea rețelelor de canalizare, înseamnă o finanțare de 6 milioane de euro, deci Romanul beneficiază de finanțări totale de peste 16 milioane de euro în cadrul acestui proiect. Pentru respectarea adevărului istoric, trebuie să spun că perioada 2009 și până în 2011 a fost una foarte grea, când pe cele două miliarde de euro de la Ministerul Mediului se luptau mai multe județe și au câștigat doar zece, printre care și noi. Am făcut nenumărate drumuri la București, am susținut proiectul în fața Guvernului și al Ministerului Mediului, am făcut lobby acestui proiect. Am avut o susținere majoră în ministrul Elena Udrea, care a deținut portofoliul de ministru al Mediului în acea perioadă și a susținut acest proiect pentru ca județul Neamț să fie clasat printre județele câștigătoare. Îi mulțumesc personal, pentru că acele milioane de euro pentru Roman sunt fonduri aduse la Roman cu sprijinul dumneaei. Suma pe care municipiul Roman își permite să o investească, anual, din bugetul propriu, este de un milion de euro. Ar fi trebuit să nu facem nimic altceva timp de 16 ani, ca să fi putut realiza acest proiect din fondurile de investiții proprii”, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, a solicitat ca proiectul să se încheie în mai puțin de 22 de luni – perioada stabilită prin contract – contând pe punctualitatea și seriozitatea tipice germanilor. „De asemenea, se impune ca, alături de compania județeană Apa Serv, să realizăm sectorizarea urgentă a rețelelor din municipiu, pentru a reduce costul apei furnizate populației. Modernizarea rețelelor de apă este o a doua soluție în acest scop. La Roman, lucrările au lăsat de dorit și se impun măsuri pentru reducerea pierderilor. Efectuarea la timp și de bună calitate a lucrărilor sunt singurele soluții pentru ca la noi să nu mai fie prețul unui metru cub de apă printre cele mai mari din țară, iar populația, și așa greu încercată de costuri mari ale altor utilități, să poată simți efectul pozitiv al acestor investiții, a precizat Culiță Tărâță.

Reprezentanta firmei Passavant Roediger Gmbh a dat asigurări că lucrările de la Roman vor respecta toate standardele de calitate și că, pentru efectuarea lor, se va apela la forță de muncă recrutată, pe cât posibil, de la nivel local. „Suntem bucuroși că vom avea un angajator cu o reputație deosebită între companiile care gestionează managementul apei. Reprezint o companie germană cu tradiție, avem o reputație foarte bună în România și în lume, lucrăm în Orientul Mijlociu, Africa, China, Europa și am terminat cu succes contracte grele, executate la timp. Suntem o companie care execută lucrările la standarde de calitate, respectând cerințele din contract. Ne vom întâlni peste 22 de luni în aceeași formație, pentru a semna certificarea de final a lucrărilor. Vom apela la forță de muncă locală, pentru că știm că România are specialiști foarte bine pregătiți în domeniul construcțiilor. Cu siguranță, nu vom dezamăgi în ce privește calitatea lucrărilor”, a apreciat Simona Maria Luther.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • ion 9 ani

  Si daca USL-ul ramane la putere si dupa alegeri ce ministrii o sa va mai deschida usa si o sa va sustina? Ori jucati la cacealma ori mizati pe o carte gresita in prezent.

 • Cristi 9 ani

  Sunt sigur ca dupa finalizarea lucrarilor de modernizare, va urma si majorarea pretului la apa, ca doar noi romascanii platim „cel mai mic” tarif din tara !!!

 • Andrei 9 ani

  Apa e foarte scumpa, pe perioada verii pretul apei e de doua ori mai mare decat la toate celelalte cheltuieli ale casei la un loc. Iarna doar gazul mai ridica cheltuielile casei si atunci avem egalitate.
  De ce nu acoperiti si cheltuiala cu apometrele la vedere si nu in casa? De ce nu face parte din proiect?