Localităţile din zona arondată Romanului au contractat fonduri pentru reabilitarea şcolilor, repararea drumurilor, asigurarea accesului la utilităţi sau alte investiţii pentru comunitate.
Comunele din zona arondată Romanului sunt adevărate „aspiratoare” de bani europeni când vine vorba de atragerea finanţărilor nerambursabile. Acestea nu s-au dat în lături când a fost cazul de a contracta fonduri pentru reabilitarea şcolilor, repararea drumurilor, asigurarea accesului la utilităţi sau alte investiţii pentru comunitate. Nici firmele şi persoanele fizice nu s-au lăsat mai prejos. Astfel, comuna Săbăoani va beneficia de o moară nouă în valoare de peste 400.000 de euro. Investiţia a fost atrasă de firma Laricris Trans, societate care a asigurat şi cofinanţarea. Societatea Cogabo a obţinut 200.000 de euro pentru achiziţia de utilaje pentru fabricarea produselor din hârtie şi carton, în timp ce 200.000 de euro au ajuns pentru modernizarea străzilor şi pieţei agroalimentare din Săbăoani. Tot pentru reabilitarea străzilor a obţinut şi comuna Tămăşeni 161.000 de euro, iar 103.000 de euro a fost finanţarea pentru achiziţionarea unui utilaj şi dotarea centrului pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (PSI). Tot pentru asemenea dotări, comuna Săbăoani a luat 105.000 de euro. Aceasta va beneficia, în urma proiectului, şi de o maşină nouă de pompieri. Și căminul cultural din localitate a fost modernizat cu 91.000 de euro.
Pentru înfiinţarea unui spaţiu public de recreere în satele Buruieneşti şi Rotunda, comuna Doljeşti a contractat 104.000 de euro. De asemenea, dotarea cu materiale şi utilaje a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă s-a făcut cu suma de 82.000 de euro. Și micii agricultorii au beneficiat de bani. Instalarea tânărului fermier Robu Sorin Petru în ferma agricolă SC Samuel & Rareş Agro SRL a fost făcută cu 40.000 de euro. Trebuie precizat că aceste fonduri au fost obţinute cu ajutorul Grupului de Acţiune Locală „Valea Siretului”.
Sunt doar câteva proiecte realizate în ultima perioadă, iar din această lună comunele pot accesa şi fonduri mai mari. Concret, o comună poate lua un milion de euro pentru un proiect care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată). În acelaşi timp, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii integrate de apă şi apă uzată, autorităţile pot obţine până la 2,5 milioane de euro/comună, şi 1,5 milioane de euro pentru extinderea acestei infrastructuri. De asemenea, pentru infrastructură educaţională/socială se alocă aproximativ 500.000 de euro. Există şi o alocare specială de patru milioane de euro pentru proiectele colective (proiecte care vizează mai multe comune), fără a depăşi valoarea maximă /comună/tip de sprijin.
„Dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonei rurale este indispensabil legată de îmbunătăţirea infrastructurii rurale şi serviciilor de bază existente. Infrastructura şi serviciile de bază neadecvate constituie principalul element care menţine decalajul accentuat dintre zonele rurale şi zonele urbane din România şi care, cu atât mai mult, reprezintă o piedică în calea egalităţii de şanse şi a dezvoltării socio-economice a zonelor rurale. Zonele rurale sunt caracterizate de o populaţie în curs de îmbătrânire şi o puternică tendinţă de emigrare, în special a tinerilor”, se arată în versiunea oficială a PNDR 2014 – 2020.
Comentarii