HomeEconomie

Mîinile care fabrică bijuterii vestimentare

Marca Sense a fabricii Caremil este cunoscută atît în România, cît și în străinătate. Bijuteriile vestimentare create de cei aproximativ 350 de salariați ai fabricii de confecții au fost prezentate, recent, la Viena. 85% din producția fabricii romașcane este exportată. Mai bine de jumătate din salariați provin din mediul rural.

 

 

În urmă cu mai bine de zece ani, la Roman a fost deschisă fabrica de confecții Caremil. În anul 1997, fabrica avea aproximativ 35 de salariați, iar la ora actuală cei aproape 350 de salariați realizează adevărate bijuterii vestimentare care ajung, într-o proporție covîrșitoare, la export. Cei mai mulți dintre angajații fabricii romașcane provin din mediul rural și au fost calificați la locul de muncă, fiindu-le apreciate – inclusiv din punct de vedere al beneficiilor financiare – atît dorința de perfecționare, cît și talentul.

Media de vîrstă a salariaților este de 30 de ani, iar 70% dintre ei provin din mediul rural. Cei mai mulți, aproximativ 95%, au fost formați și instruiți în cadrul Caremil, căpătînd experiența practică necesară. Am avut, în anii trecuți, chiar și un departament de școlarizare, însă funcționarea lui nu a mai fost necesară, pentru că numărul solicitărilor de angajare a scăzut. Acum, instruirea noilor salariați este realizată de maiștrii de linii. În acea perioadă de instruire și școlarizare testam inclusiv abilitățile fiecărui nou angajat. Unele fete aveau chiar un talent uluitor, moștenit. Erau orientate spre operațiile care li se potriveau cel mai bine, obținînd, astfel, un nivel de performanță maxim. Mulți dintre salariații pregătiți în cadrul fabricii lucrează aici de aproape zece ani. Nu și-au schimbat locul de muncă, fiind mulțumiți inclusiv de nivelul de salarizare la care au ajuns. Datorită lor, produsele noastre sînt apreciate în străinătate. 85% din producție merge la export, în special în Anglia și Germania, iar 15% din producție este comercializată în magazinele Sense din țară„, a precizat directorul de resurse umane al Caremil, Luiza Darie.

Acum, deși Caremil face angajări, cei mai mulți dintre șomerii romașcani preferă să își prelungească dreptul la șomaj decît să se angajeze. „Problema refuzului de a munci este una generală. Cei aflați în șomaj invocă probleme de sănătate sau faptul că au mai mulți copii în îngrijire, pentru a primi de la noi negația care le garantează păstrarea dreptului la șomaj. Această stare de comoditate este susținută de diversele ajutoare sociale. Șomerii nu sînt atrași nici de pachetul salarial, nici de tichetele de masă sau transportul gratuit pînă la locul de muncă, nici de faptul că vor învăța o meserie„, a mai spus Luiza Darie.

În timp ce „șomerii de azi” se feresc să muncească în confecții, sutele de salariate ale Caremil țin la locul de muncă și au preferat să renunțe la viața de casnică din mediul rural pentru cea de salariat, iar dovada rezultatelor obținute de acestea este confirmată atît de pachetele salariale, cît și de faptul că produsele vestimentare ieșite din mîinile lor sînt apreciate internațional pe podiumuri, în cadrul unor prezentări de modă. În luna septembrie, colecția de toamnă – iarnă 2013 realizată de designerul Andreea Tincu sub marca Sense a fabricii Caremil a fost prezentată la Viena. În România, produsele vestimentare Sense sînt comercializate în 16 magazine.
Firma Caremil deține două magazine Sense în București și cîte un magazin la Constanța, Buzău, Brăila, Galați, Arad, Tîrgu Mureș, Alba Iulia, Pitești, Piatra Neamț, Iași, Bacău, Roman și Ploiești. Urmează să deschidem la Iași cel de-al doilea magazin Sense, ca urmare a unei investiții de aproximativ 15.000 de euro, realizată din fonduri proprii. Înainte utilizam credite bancare pentru deschiderea de noi magazine, însă acum dobînzile practicate de bănci nu mai sînt avantajoase. De asemenea, am deschis capacități de producție în mediul rural, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să lucreze, dar le este dificil să facă naveta pînă la Roman. Astfel de capacități de producție funcționează la Ruginoasa, Bălușești, Boghicea și Pîngărați, iar în viitorul apropiat vom mai deschide o capacitate de producție la Valea Ursului„, a precizat managerul societății Caremil, Sorin Chiriac.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • manuela 10 ani ago

    Sunt romascanca stabilita in Bucuresti de multi ani. Port aproape numai haine realizate la Roman, din magazinele Sense din Bucuresti, şi sunt f. mandra de ele. Urmaresc site-ul lor frecvent. Vreau sa le multumesc si sa le urez succes in continuare!