Peste 18.000 de persoane din zona Romanului nu sunt înscrise pe lista niciunui medic de familie.
În România anului 2013, există mii de romașcani care nu au medic de familie. Fie că au plecat la muncă în străinătate, fie că nu s-au înscris pe listele unui medic de familie din comoditate, de cele mai multe ori acești oameni, când au o problemă medicală, se prezintă direct la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Potrivit medicilor, în lipsa unui serviciu medical de prevenție, acești pacienți dezvoltă boli grave, de multe ori costisitoare pentru Spitalul Roman.
Conform bazei de date a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, în județ figurau, la sfârșitul lunii martie, 514.112 pacienți înscriși la medicul de familie, iar 42.487 nu aveau medic. Informații cu privire la domiciliul pacienților s-au regăsit numai în cazul a 248.258 de pacienți. În acest context, din această lună s-a stabilit ca numărul minim de pacienți pentru deschiderea unui cabinet în mediul urban să fie de 800, iar în mediul rural să fie de 500. Conform calculelor făcute de către CAS Neamț, raportat la numărul de locuitori care nu au medic de familie, în județ se mai pot deschide 11 cabinete noi de medicină de familie.
Una din cele mai grave situații este în comuna Tămășeni, unde, din cele 8.764 de persoane care se aflau în evidențele CAS Neamț, 1.299 figurau ca neînscrise la vreun medic de familie, și în comuna Ion Creangă, unde din cei 5.156 de locuitori, 2.298 nu se regăseau pe listele medicilor de familie. De asemenea, în comuna Doljești, 1.298 din cei 6.606 locuitori nu aveau medic de familie. În comuna Săbăoani, din 10.423 de persoane, 929 figurau ca neînscrise la medic, iar în comuna Horia, din cei 7.184 de locuitori, 974 se aflau în această situație. În comuna Cordun, din cei 7.622 de locuitori, 674 figurau ca neînscriși la cabinetul medicilor de familie, în vreme ce, în Roman, dintr-un total de 65.334 de locuitori, 2.875 nu se regăsesc pe listele niciunui medic de familie.
Paradoxal, există comune – cum ar fi Boghicea, care are puțin peste 400 de locuitori care figurează ca neînscriși la medicul de familie – unde nu se poate angaja medic de familie, pentru că numărul minim pe lista unui cabinet trebuie să fie de 500 de pacienți. Dincolo de aceste cifre, medicii spun că situația reflectă nivelul la care a ajuns emigrația și lipsa de educație sanitară.
„În cazul comunelor în care nu se pot angaja medici, pentru că numărul de pacienți este prea mic, aceștia se pot înscrie la medicul deja existent. Din păcate, acest număr mare de persoane care figurează ca neînscrise se datorează faptul că au plecat în străinătate și nu au mai furnizat informații despre domiciliu. Pe de altă parte, sunt și persoane care, din 1998 încoace, nu au binevoit să se înscrie la un medic de familie. Noi nu putem forța pacienții să facă acest lucru”, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
Comentarii
Patronatul medicilor,nu, dar orice SPITAL, DA!!! Nu mai acordati asistenta medicala fara cerere de inscriere la medicul de circumscriptie!
PS Solutiile cele mai bune sunt cele…simple !!!!