HomeRoman

Hrană și educație la Biserica „Precista Mare”

Liceenii fac pregătire gratuită la disciplinele care sunt probe de evaluare pentru examenul de bacalaureat. Credincioșii oferă o masă creștinească pentru copiii instituționalizați.

 

 

Numărul liceenilor care participă la meditațiile gratuite organizate de Parohia „Precista Mare” din Roman a scăzut. Cursurile au început în luna februarie, când numărul elevilor înscriși a fost peste capacitatea spațiului din cadrul Complexului „Precista Mare”. Părintele Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare”, a fost nevoit să mai aducă mobilier pentru ca toți elevii să participe la orele de pregătire. Cele mai multe opțiuni ale liceenilor au fost pentru disciplinele istorie, română și matematică. „Au existat opțiuni și pentru alte discipline care constituie probe de evaluare pentru examenul de bacalaureat. Am considerat că putem solicita sprijinul unui profesor doar dacă avem minimum cinci elevi”, a explicat părintele Antoce.

Pe măsură ce vremea s-a încălzit, unii dintre tineri au renunțat să mai vină la meditații, în unele cazuri fără ca părinții să știe. Explicația ne-o dă chiar părintele Antoce: „Cei care sunt serioși și vor să învețe vin la meditații. Cei care își propun să facă altceva în viață, lipsesc. Considerăm că facem un lucru bun, în interesul lor”.

Printre liceenii care participă la meditațiile organizate de Parohia „Precista Mare” din Roman se află și copii instituționalizați. „Pentru ei, este foarte important să fie admiși la facultate. Altfel, vor fi nevoiți să părăsească centrul, iar unii să rămână chiar pe stradă”, a spus părintele Antoce.

Câteva familii din Roman s-au gândit la acești copii și le oferă, în fiecare sâmbătă, o masă caldă. „Romașcanii plecați din oraș revin pentru comemorarea rudelor. Pentru că nu mai au pe cine să invite la mesele pe care le organizează în acest scop, se gândesc că milostenia are efectul dorit dacă oferă o masă caldă unor copii. Spațiul de care dispunem în cadrul Complexului este dotat cu tot ce este nevoie, ca pentru o cantină. Inițial, am vrut să facem un loc de socializare pentru bătrâni și să-i cooptăm într-un club. Nu am găsit posibilități financiare să continuăm acest proiect și, atunci, am dat spațiului această utilitate, de organizare a unor mese implicând enoriașii în aceste acțiuni”, a spus părintele Antoce.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0