Prima paginăNeamt

Mii de nemțeni se înarmează

Dimensiune text

De la an la an, numărul celor care dețin permise de port-armă crește. Se înmulțesc, însă, și cazurile în care sînt găsite persoane care dețin arme fără permis.

 

 

În ziua de 7 martie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Neamț i-au întocmit dosar penal lui Vasile M., de 33 de ani, din municipiul Roman, care deținea la domiciliul său, fără drept, o armă neletală din categoria celor suspuse autorizării. Cercetările sînt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere sau port de armă neletală, din categoria celor supuse autorizării, fără drept.

În județul Neamț, la sfîrșitul anului 2011 erau înregistrate 3.461 de arme, dintre care 2.006 letale și 1.455 neletale. Dintre armele letale, 1.722 sînt arme de vînătoare, iar dintre cele neletale 657 sînt arme cu bilă, 410 cu gaze și 298 cu aer comprimat.

Toate aceste arme sînt deținute de 2.523 de nemțeni. Pentru arme letale există 1.275 de permise eliberate, pentru cele neletale există 638 de permise, iar alte 610 persoane dețin certificate pentru arme neletale. Cifrele arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2010, numărul de permise pentru port-armă a crescut, la ambele categorii.

Conform legii, armele letale de apărare și pază pot fi procurate numai de magistrați, demnitari, diplomați, militari și polițiști, pe perioada cît sînt în activitate și după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere. De asemenea, pot deține arme letale persoanele care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada cît au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază.

Permisul de port-armă se reînnoiește o dată la cinci ani. Pentru aceasta, posesorii de arme trebuie să aducă la poliție toate documentele necesare ca și în cazul obținerii pentru prima dată a permisului, inclusiv avizul medical și cel psihologic.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0