Mihai Eminescu, sărbătorit cu evenimente inedite la Roman

HomeCultural

Mihai Eminescu, sărbătorit cu evenimente inedite la Roman

 

Duminică, 15 ianuarie, se împlinesc 167 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. În acest context, Societatea Culturală Clepsidra – care în acest an împlinește zece ani de activitate și chiar una intensă -, Uniunea Armenilor din România, Biblioteca și Primăria Roman, precum și Școala „Mihai Eminescu”, organizează  mai multe manifestări. Poate cea mai importantă acțiune este lansarea proiectului literar „Lui Eminescu: poemă nouă!” – antologie de poeme inedite dedicate poetului.

Vineri, 13 ianuarie, de la ora 9.00, la Biblioteca ”George Radu Melidon” are loc deschiderea expoziției de carte românească. Zece minute mai târziu, la Grădinița „Mihai Eminescu” are loc un recital liric – “Eminescu în ochi de copii”, urmat de depunerea de flori la bustul poetului din Parcul Municipal. Și la Școala „Mihai Eminescu” va fi oficiat un astfel de ceremonial, urmat de susținerea alocuțiunilor din partea oficialităților, precum și un recital. Evenimentul de vineri prinde greutate culturală și prin aceea că se vor anunța premiații Galei Premiilor Clepsidra, ediția a II-a, pentru anul anterior.

Duminică, 15 ianuarie, la bisericile din parohiile din Bălușești, Icușești și Vad Iucșa se vor oficia slujbe în memoria poetului Mihai Eminescu. Tot duminică, se va lansa și proiectul literar „Lui Eminescu: poemă nouă!”.

Vineri, 20 ianuarie, la Capela Melchisedec se va susține o slujbă de pomenite, iar la orele 16.00, la Colegiul Național „Roman-Vodă”, va avea loc o manifestare susținută în memoria lui Virgil Petrovici, care a include și parte din proiectul „Lui Eminescu: poemă nouă!”, precum și Gala premiilor Clepsidra.

Evenimentele dedicate poetului Mihai Eminescu se vor încheia pe 15 iunie, când se comemorează 128 de ani de la trecerea în eternitate a acestuia, când va avea loc lansarea antologiei de poeme inedite dedicate marelui poet. În cadrul evenimentului va fi premiată cea mai bună dedicație din volum.

afis ZIUA CULTURII NATIONALE Clepsidra 2017

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • Revin și întreb :
  -De ce nu se pune Imnul Romanului la orice manifestare? (simpozion,vernisaj, lansare de carte,spectacole,etc.)
  -Imnul are scopul de a ne face să ne simțim romașcani,de a ne „uni în cuget și simțiri” …are un text minunat pe un fond muzical de excepție …
  Oare Primăria,societățile culturale, liceele, Biblioteca G.R.Melidon,muzeele,Arhiepiscopia Romanului și Bacăului,etc. sunt conștiente de importanța imnului, sau nu?…Se aude?

 • gargara pseudoculturala supt bagheta unui popa care ar trebui sa se ocupe de enoriasi si de parohie nu de circuri burlesti acompaniat de o pleiada de clovni mediocri tupeisti – rusine natiune ati gasitara papagalii vorbitori

 • vasile 6 ani ago

  mai multa publicitate decat miez anunțată desigur cu surle si trambite cu ,,distinsi,, invitati si participanti mediocri si penibili din amoc provințial – marca acestor epigoni cu tupeu nemasurat lipsiti de esente

  imnu e o lalaiala de 2 bani

 • Vasile !? Nu vrei sa pleci pana la Bucuresti in mijlocul protestatarilor si sa le explici putin despre PSD si despre ideile tale ? Iti platesc eu biletul numai dus ! La intors nu mai este nevoie…. Banuiesc ca o sa te coafeze plimbarea si-o sa arati frumos ca o trecere de pietoni. Totul iti pute Vasile ! Nu ai cumva ceva la ficati ? Sau la ranza ?!

  • vaz ca mai ofticat esti matale care crezi ca daca unii nu gandeste ca tine e pesede si mai cred ca tot matahale cam puti a mentalitate de maidanez, mda e cam najpa da asta esti gogule

   • Domnule „basileus”, domnule „vasile” si domnule „respondent”, va simtiti bine sub o haina a anonimatului sa denigrati oamenii de cultura?! De fapt, este la ordinea zilei si a epocii actuale sa se loveasca in cultura si arta, mai ales cei care nu se pricep dar, in schimb, au buna vointa sa-si afiseze incultura vorbind buruienos, aruncând cu noroiul lor in cei care fac cultura. Da, Societatea Culturala Clepsidra din Roman este condusa de un preot, pentru ca aceste persoane au si cultura si nu trebuie sa se limiteze numai la enoriasii lor. Cine se vrea limitat, limitat ramane. Cine are o cultura bine structurata, un talent de la Dumnezeu este necesar sa o transmita mai departe. As vrea sa stiu cata cultura aveti, in afara de baruri, de un vocabular jegos, etc. pentru a va permite sa vorbiti astfel! Tare mult as dori sa stiu cate carti ati citit la viata voastra! Domnul „laurentiu” va trimite la manifestatiile care au loc, dar ma tem ca acolo sunt oameni mai bine crescuti. Imi pare rau sa va spun asa, dar dupa vocabular astfel trebuie sa fiti tratati. Dumnezeu sa va lumineze!