Prima paginăEconomie

Micii fermieri fac naveta la APIA

Dimensiune text

Centrele locale APIA sînt organizate după criterii tehnice și geografice. Comunele aflate la mare distanță de Roman își obligă fermierii la navete de zeci de kilometri.

 

Toți micii fermieri din județ au cel puțin un lucru în comun: cunosc și cu ochii închiși drumul pînă la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). La nivelul județului Neamț există doar cîteva centre locale la care se pot adresa agricultorii, în funcție de apropierea geografică. Spre exemplu, fermierii din comuna Pîncești au mers, pînă anul trecut, la centrul local APIA din comuna Ion Creangă. Reprezentanții acestei instituții au văzut că, pe hartă, cele două comune par a fi suficient de apropiate, astfel încît oamenii din Pîncești au mers cu dosarele pentru subvenții, timp de doi ani, la sediul APIA din Ion Creangă. „Abia anul trecut au înțeles factorii decidenți că între Pîncești și Ion Creangă nu este mijloc de transport prin Bozieni, deși noi le-am explicat acest lucru de mai multe ori. Practic, oamenii din Pîncești mergeau cu o cursă pînă la Roman, după care cu o alta pînă la Ion Creangă. Gîndiți-vă cîți bani pierduți și cît timp irosit. Ar fi foarte bine dacă am avea un centru local la noi sau într-o comună învecinată„, este de părere Augustin Holmanu, primarul comunei Pîncești.

Reprezentanții APIA Neamț susțin că un centru local se poate amenaja doar în anumite condiții. „Accesul la baza de date se poate face doar printr-o linie specială de internet, aprobată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Un centru local nu trebuie să fie mai departe de 30 – 35 de kilometri de oraș„, a precizat Petru Pîrlea, directorul executiv al APIA Neamț.

Acesta a mai spus că nu primirea dosarelor reprezintă cea mai importantă parte a muncii funcționarilor de la APIA, ci prelucrarea acestora. Iar de un eventual ajutor din partea primăriilor din județ nu poate fi vorba. „Fermierul trebuie să vină personal la centrul local APIA fiindcă acesta trebuie să semneze documentele și să fie înștiințat despre drepturile și obligațiile pe care le are. Am avut situații cînd oamenii au semnat, dar nu au vrut să recunoască, și erau nemulțumiți„, a explicat șeful APIA Neamț.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0