Prima paginăActualitate

Mica unire a romașcanilor din toată țara

Dimensiune text

Foști romanvodiști, stabiliți în Capitală, se reunesc, în fiecare an, pe data de 24 ianuarie. Tradiția întâlnirii romașcanilor datează din 1948, primii organizatori fiind frații Petrovici.

 

 

În fiecare an, pe 24 ianuarie, câteva zeci de romașcani prin naștere, stabiliți, între timp, în Capitală, dar și în alte zone ale țării, se întâlnesc la Casa Universitarilor din București. Data revederii nu a fost stabilită la întâmplare. „Pe 24 ianuarie se sărbătorește, în fiecare an, Unirea Moldovei cu Țara Românească. Tocmai de aceea, noi, romașcanii, foști romanvodiști din diverse generații, moldoveni stabiliți acum prin diverse orașe, ne unim pentru a discuta, pentru a ne aduce aminte de tinerețe, de orașul nostru. La întâlnire nu vin doar romașcanii deveniți bucureșteni. Vin și romașcani stabiliți în Craiova, în Pitești, care știu de acest obicei al nostru și care participă de câte ori au posibilitatea„, a spus arhitect doctor Gheorghe Ionașcu, unul dintre organizatorii acestor întâlniri.

Întâlnirea din 2013 va avea loc în Sala Florentină, acolo unde au fost rezervate mai multe mese, pe serii, în funcție de anul în care participanții au terminat liceul. Tradiția revederii romanvodiștilor datează de mai bine de 60 de ani. „Absolvenții Liceului «Roman-Vodă», așa cum era cunoscut când eram noi elevi, se revedeau de două ori pe an, începând de prin anii 1948, iarna la restaurantul-hotel Bulevard, din centru, vis-a-vis de Casa Armatei, iar vara la restaurantul Pescăruș, sau Bordei, de pe malul lacului Herăstrău, unde ocupau toată sala, așezându-se pe serii la mese. De aceste prime întâlniri se ocupau, în anii ’50 – ’70, frații Petrovici, oameni erudiți și comunicativi. La un microfon central, foștii elevi depănau amintiri sau glume și întâmplări hazlii din timpul liceului. De remarcat că, în București, tradiția întâlnirilor anuale era doar a liceelor «Roman-Vodă» și «Emanoil Gojdu» din Oradea„, spune arhitectul Gheorghe Ionașcu.

Acesta își amintește că a început să frecventeze întâlnirile încă din 1960, când era proaspăt student la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. „Acesta era un foarte frumos obicei, care avea, pe lângă latura sentimentală, și o latură practică, întrucât se făceau și diverse comisioane între colegii care plecau la Roman. Noi, cei din seria noastră, absolvenți din promoția 1959, ne mai întâlneam și la «Caru cu Bere», local vechi, monument istoric, unde, nu o dată, am fost sponsorizați de diverși sentimentali galantoni, care, văzându-ne cum strângeam mărunțișul pe sub masă, ne trimiteau chelnerul cu 7-8 halbe achitate„, își amintește arhitectul Gheorghe Ionașcu.

Revederea de 45 de ani a promoției 1959 a Liceului "Roman-Vodă"

Revederea de 45 de ani a promoției 1959 a Liceului „Roman-Vodă”

Conferențiar universitar doctor Gheorghe Ionașcu a absolvit Liceul „Roman-Vodă” în 1959 și, apoi, a urmat cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București. A urmat cursuri postuniversitare organizate de diverse facultăți de prestigiu din țară și din străinătate, este coautor la Raportul României la Conferința Mondială ONU „Mediu și dezvoltare”, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, al Ordinului arhitecților și al Uniunii arhitecților, secretar al Comisiei de Ecologie a Academiei Române și conferențiar la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității „Spiru Haret” din București.

Deși bucureștean cu acte în regulă de foarte mulți ani, Gheorghe Ionașcu nu a lipsit decât rareori de la revederile seriei sale organizate la Roman și nici de la aniversările liceului pe care l-a absolvit. Tocmai pentru că nu s-a putut rupe sentimental niciodată de orașul Roman, a acceptat și calitatea de organizator al întâlnirilor anuale ale romașcanilor din Capitală. „Am preluat această misiune de la un coleg mai vârstnic, Vasile Popovici, un om deosebit, care, pe lângă foarte multe calități, o avea și pe aceea de lider. Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, m-a rugat să am grijă ca această tradiție frumoasă să nu se piardă„, a spus Gheorghe Ionașcu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0