Prima paginăSocialEducatie

Mica unire a romaşcanilor din Bucureşti

Dimensiune text

Absolvenţi ai Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, din diverse generaţii, stabiliţi în Bucureşti şi în oraşele din zonă, se întâlnesc în fiecare an, în capitală, pe 24 ianuarie. Întâlnirile au o tradiţie veche de 69 de ani. 

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 13, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Roman-Vodă” din diverse generaţii se vor reuni, ca de obicei, la Casa Univesitarilor din Bucureşti. Tradiţia reunirilor datează din 1946, cei mai numeroşi participanţi de la ultimele ediţii fiind absolvenţii promoţiei 1959. Data la care are loc reuniunea nu a fost stabilită întâmplător. De 24 ianuarie, ziua simbol a românilor, cunoscută de toţi românii ca Ziua Unirii, participanţii, moldoveni prin naştere, se reunesc în Muntenia, zonă în care locuiesc acum cei mai mulţi dintre participanţii la întâlnire.

Arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu

Arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu

Sufletul reuniunilor din ultimii ani este arhitectul pensionar Gheorghe Ionaşcu, absolvent al Liceului „Roman-Vodă” în 1959. „Revederile foştilor colegi romanvodişti stabiliţi în Bucureşti au început în 1946. De organizare se ocupau, atunci, fraţii Petrovici. La început, aceste întâlniri aveau nu numai o latură sentimentală, ci şi un scop practic. Cu acest prilej se aduceau pachete de acasă, se făcea schimb de informaţii. Pentru prima dată am participat la o astfel de întâlnire în 1964, fiind invitat de fraţii Petrovici. Întâlnirea avea loc la Restaurantul Hotel Bulevard, vizavi de Cercul Militar Naţional. Îmi amintesc că era prezent şi profesorul Holingher senior, iar eu, cu colegul arhitect Vasile Popovici, cei mai tineri dintre participanţi, am fost rugaţi să ducem tradiţia întâlnirilor mai departe. Pe atunci se organizau două revederi pe an, una la Hotel Bulevard, iarna, şi una vara, la restaurant Bordei, pe malul lacului Herăstrău. Este de remarcat faptul că, în acei ani, tradiţia reuniunilor anuale ale foştilor absolvenţi ajunşi în capitală o mai aveau doar absolvenţii Colegiului «Emanoil Gojdu» din Oradea”, spune arhitectul Gheorghe Ionaşcu.

Ambasador al spiritului romanvodist

La reuniunea de la Casa Universitarilor a fost invitată să participe şi profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. „Chiar dacă nu voi reuşi să particip, avem o surpriză pentru domnul Ionaşcu. Am pregătit pentru dumnealui o diplomă specială, de «ambasador al spiritului romanvodist», în semn de apreciere a activităţii domniei sale şi a fapului că a reuşit să menţină aprinsă, în sufletul dumnealui şi al colegilor, flacăra spiritului romanvodist. Îl aşteptăm cu bucurie să revină la şcoală, aşa cum îi aşteptăm pe toţi foştii noştri elevi să ne treacă pragul pentru a ne împărtăşi succesele lor”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional „Roman-Vodă”.

Conferenţiar universitar doctor Gheorghe Ionaşcu a absolvit Liceul „Roman-Vodă” în 1959 şi, apoi, a urmat cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. A urmat cursuri postuniversitare organizate de diverse facultăţi de prestigiu din ţară şi din străinătate, este coautor la Raportul României la Conferinţa Mondială ONU „Mediu şi dezvoltare”, membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România, al Ordinului Arhitecţilor şi al Uniunii Arhitecţilor, secretar al Comisiei de Ecologie a Academiei Române şi conferenţiar la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti. Deşi bucureştean cu acte în regulă de foarte mulţi ani, Gheorghe Ionaşcu nu a lipsit decât rareori de la revederile seriei sale organizate la Roman şi de la aniversările liceului pe care l-a absolvit. Tocmai pentru că nu s-a putut rupe sentimental niciodată de oraşul natal, a acceptat şi calitatea de organizator al întâlnirilor anuale ale romaşcanilor din Capitală.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0