Prima paginăSanatate

Metodă revoluționară de chirurgie la spital

Dimensiune text

Chirurgii romașcani vor efectua, în premieră, intervenții chirurgicale laparoscopice printr-un singur orificiu.

 

 

În ultimii ani, secția Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman a devenit, în zonă, un punct de referință în domeniul chirurgiei laparoscopice. Deși în Occident astfel de intervenții mini-invazive, ce prespun scurtarea timpilor de operație și de recuperare a pacientului, sînt demult o obișnuință, abia în ultimii ani chirurgia laparoscopică a început să fie mai intens practicată la noi în țară.

La spitalul din Roman, unul din promotorii acestei metode a fost șeful secției Chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu. După mai multe specializări și participări la congrese din țară și din străinătate, șeful secției Chirurgie spune că laparoscopia va reprezenta viitorul medicinei de performanță. Așa se face că, numai anul trecut, la spital s-au înregistrat 540 de intervenții chirurgicale laparoscopice, iar anul acesta numărul lor a ajuns la aproape 200. Recent, medicul Dan Gabriel Arvătescu s-a întors de la un curs de training organizat la Hamburg, pe teme de chirurgie laparoscopică, și a anunțat o nouă intervenție în premieră la spital.

„Din punctul nostru de vedere, aceste intervenții s-au dovedit un real succes, pentru că nu avem mortalitate în urma intervențiilor chirurgicale laparoscopice. Pentru acest an, ne-am propus două obiective: efectuarea, în premieră, a unei histerectomii laparoscopice, lucru care s-a și întîmplat, și introducerea unei metode noi de chirurgie, și anume chirurgia mono-orificală. Practic, intervențiile la care era nevoie pînă acum de două sau trei orificii vor fi efectuate printr-un singur orificiu. Concret, întreaga operație se va efectua printr-un orificiu la doi centimetri de buric, iar prima intervenție sperăm s-o putem realiza luna viitoare. Treptat, începem să asimilăm și noi ceea ce în Occident este deja o obișnuință”, a declarat medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Anul acesta, blocul operator al spitalului a fost dotat cu o linie laparoscopică nouă și completă, iar intervențiile s-au extins și în zona patologiei ginecologice.

COMENTARII

WORDPRESS: 0