Prima paginăSocialSanatate

„Meseria mea este şi foarte grea, dar şi foarte frumoasă”

Dimensiune text

Afirmaţia îi aparţine juristului Radu Firăstrău, preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, care a trecut cu bine de una dintre cele mai grele probe din activitatea sa de până acum – încheierea unor noi contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ.

După aproximativ şapte luni de activitate, preşedintele-director al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, juristul Radu Firăstrău, se declară mulţumit de modul în care a gestionat activitatea instituţiei până în acest moment, fapt demonstrat şi de nota 4,69, din 5 maxim posibil, pe care a obţinut-o la o primă evaluare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

O probă trecută cu brio a fost cea a încheierii de contracte, în mod echitabil, cu toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ. Directorul Radu Firăstrău a făcut tot ce a putut pentru a rezolva problemele care au apărut, inclusiv a prelungit cu o săptămână perioada de contractare a spitalelor pentru a da timp şi Spitalului Bicaz, care a primit aviz de funcţionare pe 13 iunie, să adune documentele pentru a putea intra în contract cu CAS. Din păcate, chiar şi aşa, timpul a fost prea scurt pentru ca managerii spitalului să asigure personalul şi documentaţia necesare pentru a funcţiona şi pentru a primi finanţare din partea Casei de Asigurări. „Vom deschide o nouă perioadă de contractare în toamnă, când va avea loc o rectificare de buget. Sperăm că, atunci, spitalul din Bicaz va fi în regulă, cu toate criteriile necesare respectate pentru a intra în contractare”, susţine directorul CAS Neamţ.

Deşi a fost suspectat că, fiind din Roman, ar putea favoriza furnizorii din oraş la contractare, acest lucru nu s-a întâmplat, iar toate etapele procesului de contractare, toate sumele care au fost alocate au fost afişate pe site-ul instituţiei. „Noi lucrăm cu stricteţe, la virgulă, exact ca o bancă. Pe la sediul instituției din Piatra Neamţ trec doar hârtii. Eu nu am bani într-un sac, pe care să îi împart către furnizori. La noi au ajuns nişte hârtii, care au fost transmise către furnizori, iar apoi s-au întors la CNAS. Apoi, banii au venit, de la CNAS, în contul nostru, iar de aici au fost transferaţi către furnizori. Eu nu pot să avantajez sau să dezavantajez un furnizor. De asemenea, nu pot nici să ajut, nici să îi fac o defavoare Spitalului Roman. E matematică pură modul în care se calculează bugetul care i se acordă unui furnizor. Toate negocierile care au avut loc au fost transparente, aşa încât nu pot fi acuzat de nimic”, afirmă juristul Radu Firăstrău.

Meserie grea, dar frumoasă

După şapte luni în funcţia de director al CAS Neamţ, Radu Firăstrău spune că, deşi este foarte mult de muncă, îi place ceea ce face şi asta îl motivează să meargă mai departe. „Instituţia are un grad de dificultate foarte ridicat. Cred că este una dintre cele mai grele instituţii deconcentrate, dar are un caracter foarte dinamic. Meseria mea este şi foarte grea, dar şi foarte frumoasă. Dacă nu îţi place ceea ce faci, este greu să rezişti, iar mie îmi place ceea ce fac. Eu am rolul de a coordona activitatea fiecărui sector al Casei, dar sunt ajutat de trei directori executivi care îşi fac treaba foarte bine, având o vastă experienţă în spate. Trăim nişte vremuri tulburi şi nu pot şti unde o să fiu peste o lună. Ceea ce fac nu este uşor, dar o fac cu plăcere şi îmi doresc să fac asta în continuare. Am norocul şi de nişte oameni profesionişti, pe care nu îmi este ruşine să îi întreb atunci când nu ştiu ceva”, mărturiseşte preşedintele-director al CAS Neamţ.

Vârsta şi lipsa de experienţă în domeniul sanitar nu au fost dezavantaje pentru tânărul director al CAS Neamţ. Acesta afirmă că nu a întâlnit scepticism din partea niciunei persoane din interiorul instituţiei, ba, din contră, colaborează foarte bine cu toţi salariaţii şi, de multe ori, chiar are nevoie de experienţa celorlalţi, care au o vechime mai mare în sistem. „Ca şi în alte instituţii, ne confruntăm cu problema lipsei de personal. Ultima angajare s-a făcut în 2008, deci cel mai nou om are deja o experienţă de şase ani. Din păcate, în acest moment nu putem face nicio angajare, deşi cred că aş avea nevoie de cel puţin încă 15 oameni care să facă faţă la tot volumul de muncă. Este una din cele mai grele instituţii, deoarece acoperă foarte multe domenii şi răspunde de finanţarea întregului sistem sanitar din tot judeţul”, spune Radu Firăstrău.

Cazurile rezolvate îi dau satisfacţie sufletească foarte mare

Până în acest moment, directorul CAS Neamţ a încercat să mulţumească pe toată lumea, deşi, uneori, legea nu îi permitea să aprobe ceea ce îi cerea o persoană sau alta. „Dacă aş mulţumi pe toată lumea, ar trebui să nu îmi fac treaba cum trebuie. Însă nu toată lumea care mi se adresează are dreptate. Chiar şi celor nemulţumiţi le-am explicat care este soluţia corectă şi legală pentru problema lor. De multe ori, am fost în situaţia de a explica unor oameni procedurile care trebuiau parcurse pentru a se putea trata în străinătate. Este o împlinire sufletească să primeşti, după un anumit timp – când tu, poate, ai şi uitat de acel caz – mulţumiri din partea persoanelor implicate”, afirmă directorul CAS.

Un astfel de caz a fost cel al lui Andrei Horlescu, tânărul din Roman care a avut un accident de circulaţie foarte grav în toamna anului trecut. În momentul în care mama lui Andrei s-a adresat lui directorului CAS Neamţ pentru a primi informaţii despre cum trebuie să procedeze pentru a-l duce pe băiat să se trateze în străinătate, Andrei era într-o stare foarte gravă. „Chiar dacă efortul meu a fost numai de a explica procedura şi de a le spune ce au de făcut cu actele, m-am bucurat foarte mult când am primit de la mama tânărului nişte fotografii care arătau că băiatul a început să meargă, să mănânce, să vorbească. Aceste cazuri îţi dau o satisfacţie sufletească foarte mare. Asta nu înseamnă că aduc o critică sistemului medical din România. Tratamentul de care avea nevoie acea persoană nu putea fi făcut în România. Eu am o admiraţie foarte mare faţă de tot personalul medical de la noi din ţară”, susţine Radu Firăstrău.

Faptul că preşedintele-director a gestionat bine activitatea CAS imediat după instalarea în funcţie este arătat de rezultatul evaluării pe primele trei luni ale anului asupra indicatorilor săi de management, pe care a făcut-o CNAS. Această evaluare se notează cu note de la 1 la 5, iar Radu Firăstrău a primit 4,69, ceea ce înseamnă calificativul „Foarte bine”. Între notele 3 şi 4 se primeşte calificativul „Bine”, iar sub nota 3 este nesatisfăcător, ceea ce ar presupune revocarea din funcţie.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0