HomeEducatie

Mențiune națională la istorie pentru o romanvodistă

Ștefana Buhăescu (foto), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Roman-Vodă”, a obținut o mențiune la olimpiada națională de istorie, desfășurată în luna aprilie la Iași, competiție la care echipajul nemțean a obținut o mențiune și un premiu special la clasa a X-a.

 

 

Deși în acest an a reușit pentru prima dată să obțină recunoașterea la nivel național, Ștefana este o obișnuită a olimpiadelor școlare, pentru că îi place competiția. Concursurile le-a început în gimnaziu, cu matematica, iar la liceu a trecut la disciplinele socio-umane, anul trecut obținînd un loc fruntaș, la nivel județean, la psihologie. „Concursul a fost destul de greu, concurenții au fost foarte buni, iar lucrările lor – pe măsură. Nu mă așteptam la rezultat, a fost pentru prima dată cînd mergeam la o olimpiadă națională. Am fost în rîndul premianților și sînt mulțumită„, a spus Ștefana.

Prețul pe care Ștefana l-a plătit pentru mențiune se măsoară în multă muncă, din partea ei și a profesorului cu care s-a pregătit, Ovidiu Albert. „Eu nu simt că muncesc foarte mult dacă fac ceva ce îmi place. Faptul că am studiat mai mult la istorie mi-a dat prilejul să descopăr lucruri deosebite. Îmi place istoria și cred că o înțeleg destul de bine. Este o disciplineă interesantă și nu chiar ușoară, cum ar crede mulți. Sînt de părere că ne poate arăta multe aspecte legate de viitor„, a spus Ștefana.

Dincolo de premiu, participarea i-a adus romanvodistei și prilejul de a relaționa cu tineri de aceeași vîrstă și cu aceleași preocupări. „Am cunoscut persoane deosebite și am trecut prin experiențe plăcute. Colegii din celelalte orașe ale județului mi-au devenit prieteni și m-au impresionat prin inteligența lor, caracterul și simțul umorului. Am avut parte de o mică aventură alături de ei și Iașul va rămîne un loc plin de amintiri frumoase. Mi-au fost foarte dragi și elevi și profesori din alte județe„, a spus ea.

Deși nu s-a hotărît încă asupra carierei, Ștefana știe că istoria, alături de psihologie, va ocupa mereu un loc important. „Cert este că a devenit un domeniu pe care nu-l voi neglija în viitor. Conștiința națională, pe care ne ajută să ne-o formăm, este importantă, mai ales în perioadele grele„, a spus Ștefana Buhăescu.

Comentarii

WORDPRESS: 0