De la 1 august, medierea înainte de a ajunge la judecată devine obligatorie. Ea se aplică în cazul litigiilor de muncă, partajului de bunuri şi altor acţiuni penale. Se poate ajunge la mediere și în caz de lovire, ameninţare, dar şi viol. Cei care nu fac dovada că au mers la mediator riscă să le fie respinsă reclamaţia de către judecător. În Roman sunt zece mediatori autorizaţi.
Începând cu 1 august, unele dintre acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.
Potrivit prevederilor legislative, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru unele litigii. Aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013. Ședinţa de informare în care mediatorul le explică părţilor avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori. Tarifele practicate diferă în funcţie de natura şi complexitatea litigiului. Procedura de informare privind medierea nu poate depăşi 15 zile. Dovada participării la şedinţa de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei.
Medierea poate dura între două şi şase săptămâni, în funcţie de complexitatea cauzei şi de sediul părţilor. La această perioadă se adaugă între trei zile şi două săptămâni, pentru validarea hotărârii. Părţile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecţiei consumatorilor, în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate, în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.
De asemenea, în materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul. Printre infracţiunile care pot ajunge la mediere se numără, astfel, lovirea, ameninţarea, dar şi violul.
„Principala consecinţă a neprezentării la un mediator va fi că cererea de chemare în judecată poate fi declarată inadmisibilă. Medierea este obligatorie pentru persoana reclamantă, nu şi pentru pârât. Cel mai probabil, efectele legii se vor vedea după luna august, având în vedere că prevederile se aplică proceselor care au început la 1 august. Oricum, va creşte adresabilitatea cetăţenilor, pentru că nimeni nu cred că vrea să rişte să nu i se admită o plângere pentru că nu a fost la mediator. În Roman sunt zece mediatori autorizaţi, dar numărul lor este mai mare, pentru că există şi avocaţi care sunt autorizaţi pentru mediere. Ei, însă, trebuie să opteze dacă mediază clientul sau îl reprezintă în instanţă, pentru că e vorba de conflict de interese”, a declarat mediatorul autorizat Petronela Stogrin.
Comentarii
E o lege complet ridicola. Pai daca dai in judecata pe cineva e tocmai pentru ca nu ai reusit sa te intelegi cu acea persoana sau ti-a cauzat un prejudiciu. In principiu e o alta gaselinta a marilor conducatori iubiti ca sa ne jecmaneasca de bani. Si ca prosteala sa fie si mai mare, ca sa fii mediator NU trebuie sa ai studii juridice, ci un amarat de curs de 80 de ore. Dar inainte de a sari cu totii sa facem cursul, sa ne gandim oare care dintre noi vor fi recomandati de catre avocati, judecatori, care avem bani sa ne facem sediu in buricul targului, etc. Ca omul obisnuit tot la Judecatorie merge si respectivul „orb” te indruma el la mediatorul „potrivit”