Prima paginăSanatate

Medicul anestezist de origine romașcană Simona Fuchs: „În următoarele luni se hotărăște viitorul nostru, al copiilor noștri, al atâtor generații”

Medicul anestezist de origine romașcană Simona Fuchs: „În următoarele luni se hotărăște viitorul nostru, al copiilor noștri, al atâtor generații”

Dimensiune text

 

„Ce se întâmplă în ultimele zile, săptămâni și luni nu seamănă cu nimic din ceea ce am trăit până acum”, mărturisește medicul Simona Fuchs, de origine romașcană, acum unul dintre cei mai apreciați medici anesteziști din Viena, unde profesează la Spitalul Donau, al doilea spital ca mărime din capitala Austriei, Diplomat al Academiei Europene de Anestezie și medic de medicină de urgenţă.

Pe Simona Fuchs, cititorii Ziarului de Roman au reîntâlnit-o acum trei ani, depănând amintiri despre tinerețea petrecută pe străzile Romanului sau în băncile Liceului „Roman-Vodă”, apoi i-au fost alături în lunga călătorie pe treptele formării ca medic, din țară și până la Viena. Încă o dată, după două luni în pandemie, medicul Simona Fuchs transmite gândurile sale, confraților medici și oamenilor obișnuiți, deopotrivă, din lupta în primele linii împotriva coronavirusului, gânduri pe care le redăm în continuare:

De la High-tech – Intensive Care Unit la omul de lângă noi

„But your task will not be finished with the last patient being weaned off the ventilator.” G. Gurman – (1).

Viața medicală în secolul XXI nu poate fi concepută fără inteligența artificială, de la robotică, realitate virtuală, la „the Internet of Things” sau biotehnologie. Medicina trăiește cea de a patra revoluție tehnologică în toate specialitățile ei, dar, deseori, m-am întrebat, unde se va găsi MEDICUL în următorii 20 de ani, în aceasta nouă lume interconectată și dependentă de digitalizare.

Într-o societate în care cea mai mare revoluție tehnologică adusese o creștere a productivității și bunăstării, își face apariția, în decembrie 2019, un virus necunoscut, SARS-CoV-2, care, folosind „Călcâiul lui Achille al globalizării” (2) declanșează în scurt timp pandemia COVID-19 și o criză socială și economică, ce prin complexitatea ei nu a mai fost întâlnită în istoria omenirii. Incertitudinea în viitor este fără precedent. Acum trebuie să câștigam o luptă pentru a ne recâștiga viitorul! („Win the fight, win the Future!“) (3).

Prof. Dr. Gabriel Gurman trimite pe 14 mai 2020 o scrisoare (4) – „Corona seen from Home” – colegilor anesteziști. „But what is happening in the last days, weeks and months, does not resemble anything I have lived through before…“ („Ce se întâmplă în ultimele zile, săptămâni și luni nu seamănă cu nimic din ceea ce am trăit până acum…”), scrie Domnia-sa și am trăit în aceste cuvinte o sinteză a vieții mele de anestezist până acum.

Criza COVID-19, care durează de la sfârșitul lunii februarie in Europa, are trei faze distincte: „Flatten the curve – Fight – Future”.

Prima fază, „Flatten the curve“ (Aplatizarea curbei de infecții) s-a putut realizare numai prin „lockdown” și izolare socială și a însemnat salvarea de vieți omenești. Prin încetinirea răspândirii virusului și stoparea de noi infecții s-a redus numărul de îmbolnăviri. Astfel, s-a dat timp serviciilor medicale să se reorganizeze pentru o luptă cu o maladie nemaiîntâlnită până acum.

Personalul medical, care a fost confruntat cu un număr mai mic de pacienți, a avut puterea fizică și psihică, precum și echipamentele necesare (aparate de ventilație mecanică, medicamente, echipament de protecție) pentru a salva un număr mai mare de pacienți aflați în stare critică.

Această perioada, extrem de dificilă pentru cei care au schimbat halatul alb pentru echipamentul de protecție, a fost trăită diferit în țările Uniunii Europene, de la agonie la succesul de a menține pe linia de plutire a sistemului sanitar.

Dar unde ne aflam acum? „Relaxare“ sau „lupta“ continuă?

Și revin la scrisoarea îndrăgitului nostru profesor Gurman: „People will return to work, the restaurants will open once again, and the football matches will bring millions and millions of fans every single weekend in the stadiums. The danger is that once we will be back, healthy and away from the awful disease, the lesson of the current tragedy would be forgotten. It is up to us to avoid the situation from going back to what it was.“ („Oamenii se vor întoarce la muncă, restaurantele se vor redeschide, iar meciurile de fotbal vor aduce milioane de fani pe stadioane în fiecare weekend. Pericolul e ca, odată ce ne vom fi reîntors sănătoși și departe de cumplita boală, lecția acestei tragedii să nu fie uitată. Depinde de noi să evităm ca situația să nu revină la stadiul inițial”).

Etapa în care am intrat depinde, în primul rând, de modul de evoluție a maladiei COVID-19, de numărul de noi infecții care va avea un impact imediat asupra măsurilor economice și politice. Nu cumva cuvintul „RELAXARE” folosit pentru această nouă etapă este greșit?

Eu cred că faza de re-socializare și re-pornire economică este o etapă de luptă, în primul rând pentru responsabilizarea omului de lângă noi. Numai cu un număr scăzut de noi infecții într-o perioadă, care se anunță a fi de durată lungă, nu vom reveni acolo de a unde am plecat acum trei luni. Atât timp cât nu există un tratament eficient sau un vaccin al maladiei COVID-19, nu putem să ne gândim la cea de a treia etapă, „Future“.

În următoarele luni se hotărăște viitorul nostru, al copiilor noștri, al atâtor generații. Tranziția, alt cuvânt „iubit“ de români, de la „Flatten“ la „Fight“ și noua etapă de luptă împotriva pandemiei vor fi dificile. Vor urma mari modificări economice și financiare, neliniște socială, unii experți economici evaluează că această „nouă normalitate“ pe care ne străduim să o construim va dura până la trei, poate cinci ani…

Ce înseamnă cercetarea științifică?

Asistăm în timp real la o acțiune globală de cercetare științifică medicală într-un ritm rapid în domeniul COVID-19, de exemplu, la Universitatea de Medicină din Viena se desfășoară acum 100 de proiecte de cercetare legate de COVID-19. National Institut of Health anunța în 28 aprilie 2020 existența a 238 de studii clinice, 23 dintre ele aflate în etapa a patra de cercetare. Mult așteptatul vaccin nu poate să apară mai devreme de un an, unii sceptici spun chiar trei ani.

Citește și:   67 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț. Care este incidența pe localități în județ

Cele două strategii de dezvoltare în domeniul farmaceutic cuprind medicația antivirală și terapia imunologică. Însă, toate studiile se afla în etapa a treia de cercetare (6), iar primele rezultate se așteaptă în toamna acestui an.

Pentru societatea medicală e normal ca studiile și cercetările care vor apare să furnizeze, uneori, date neclare sau chiar contradictorii. Populația revine din izolarea și singurătatea „lockdown“-ului, iar propagarea unei informații medicale și, apoi, demontarea ei, duc la nesiguranță, teorii iraționale și pierderea încrederii în sistemul sanitar, în personalul medical, ale căror devotament și jertfă vor rămâne în istoria omenirii.

În concluzie, ne așteaptă o „vară fierbinte“! Suntem încă dezarmați în fața coronavirus, un „multi-organ-virus” . Potențialul de infecțiozitate al purtătorului asimptomatic de coronavirus sau al celui cu semne minore de infecție complică și mai mult situația actuală, în care toate țările Uniunii Europene au început startul masurilor de „relaxare” socială și economică.

Cum explicăm populației „noua normalitate” în care trebuie să trăiască?

Criza care a cuprins acum tot globul este total diferită de alte crize ale istoriei, viitorul va însemna succes, dar niciodată nu vom mai reveni la viața dinainte de apariția bolii COVID-19. Pandemiile, războaiele, crizele sociale crează atitudini noi, necesități și comportamente pe care trebuie să știm să le înțelegem și să le gestionăm. (7)

Suntem nevoiți să ne adaptam unei „noi normalități“, cu măsuri de distanțare socială și de protecție împotriva îmbolnăvirii cu Coronavirus. Aceste restricții nu înseamnă îngrădirea libertății omului, dar viața noastră se va desfășura în alte condiții sociale, economice, într-un alt sistem educațional și sanitar.

Personalul medical va continua lupta și în afara spitalului, pentru că îi revine rolul principal în activitatea de a explica populației situația în care ne aflăm: trăim următoarele luni, poate ani fără vaccin și tratament specific, iar un număr considerabil de oameni sunt asimptomatici, dar pot transmite boala.

Iată ce ar trebui să cuprindă o campanie informativă în noua etapă pe care o trăim, o repornire a „motoarelor“ societății, însă continuând mai departe lupta împotriva pandemiei COVID-19.

 1. Date despre noțiunea de pandemie:
  – cât de periculos este Coronavirus, de ce s-a răspândit pe tot globul?
  – ce urmări există în plan economic, social și în sistemul de sănătate?
  – cum putem stăpâni răspândirea bolii? („Flatten – Fight –  Future“)
 1. Date despre boala COVID-19:
  – cum mă pot infecta?
  – ce trebuie să fac dacă sunt infectat?
  – ce tratament există?
  – ce persoane fac parte din categoria de risc?
 1. Ce înseamnă „noua normalitate“?
  – de ce sunt necesare, în continuare, măsurile de distanțare socială și protecție?
  – ce implicații are o revenire a bolii?
  – de ce trebuie să iau atitudine și să mă implic social?
  – cum pot să mă adaptez în „noua normalitate“?
  – cât de realistă este realizarea unui pașaport / certificat de sănătate „Coronavirus” în forma digitalizată?
  – ce este contact-tracing-App?

Dragi Colege și Colegi, vă aștept cu propuneri și participare activă pentru o campanie reală de informare, multidisciplinară, scopul ei fiind să ajungem cu empatie la omul de lângă noi!

Doresc să închei, citindu-l pe prof. dr. Gabriel Gurman, mentorul atâtor generații de anesteziști: „I bless you for everything you are doing for the benefit of your patients and for the fact that you put in danger your own life in order to save the lives of others. But your task will not be finished with the last patient being weaned off the ventilator. You must remind the world about the needs of our speciality and make sure that your voice is heard and your advice is followed. I wish you luck in these difficult times. Be healthy and keep it up”. („Vă sunt recunoscător pentru tot ce faceți în beneficiul pacienților voștri și pentru faptul că vă puneți în pericol propria viață pentru a salva viețile altora. Dar datoria voastră nu se sfârși atunci când ultimul pacient va fi deconectat de la ventilator. Trebuie să reamintiții lumii despre necesitățile acestei meserii  și să vă asigurați că vocea vă este auzită iar sfatul vă este urmat. Vă urez noroc în aceste vremuri dificile. Sănătate și putere de muncă”).


(1) Dr. G. Gurman, Professor Emeritus, s-a născut în anul 1939 la Iași, a absolvit Facultatea de Medicină în București și a devenit în anul 1966 medic specialist anestezie-terapie intensivă. A urmat o carieră strălucită în Israel, este Doctor Honoris Causa a cinci universități europene și mentorul multor generații de anesteziști din întreaga Europa. Este e Chairman Executive Comittee ESCTAIC (The European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care) și Editor Șef al ESA (European Society of Anesthesiology.

(2) „Die Achillenferse der globalisierung”, Christian Schuh, Martin Auer, „Die Presse” (Austria).

(3) COVID-19: Win the Fight, Win the Future, BCG, April 2020.

(4) European Society of Anaesthesiologie News Letter „Corona seen from Home”, Gabriel Gurman, MD.

(5) COVID-19: Win the Fight, Win the Future, BCG, April 2020.

(6) Etapa 1: Descoperirea în laborator; Etapa 2: studiile preclinice în laborator și pe animale; Etapa 3: Studiile clinice pe oameni pentru a fi siguri de eficiența și siguranța medicamentului; Etapa 4: evaluarea de către autoritățile de stat.

(7) Martin Reeves, BCG Henderson Institute, 10 April 2020.


Despre medicul Simona Fuchs în Ziarul de Roman:
REPERE: Povestea Simonei Fuchs, romașcană, medic specialist în ATI în Austria (I)
REPERE: Povestea Simonei Fuchs, romașcană, medic specialist în ATI în Austria (II)
Medicul de origine romașcană Simona Fuchs, între doctorii apreciați în Europa care vin la TVR

 

 

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0