Prima paginăSanatateRural

Medicină primară: un doctor la şapte sate

Dimensiune text

De 26 de ani, medicul Lucian Florin Costin îşi desfăşoară activitatea în comuna Stăniţa. Acesta a învins greutăţile şi birocraţia, pentru a fi în slujba oamenilor. 

Medicina de la sate este considerată o adevărată Cenuşăreasă. Lipsa de interes pe care statul o arată pentru medicina de la ţară face ca tot mai puţini tineri care au rostit jurământul lui Hippocrate să îmbrăţişeze această specialitate. Motivul pentru care absolvenţii de medicină nu sunt interesaţi să profeseze în mediul rural este că medicii sunt trataţi ca simpli furnizori de servicii medicale şi nimic mai mult. Pentru fardarea acestei triste realităţi, oamenii în halate albe sunt puşi să se umple de hârtii şi să facă statistici de sub care pacienţii abia dacă se mai văd.

Lucian Florin Costin este medic peste şapte sate în comuna Stăniţa – Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Stăniţa, Todireni, Veja şi Vlădnicele -, localităţi cu peisaje de vis, dar în care civilizaţia pătrunde în pas de melc. Doctorul Costin a venit în comuna Stăniţa în 1989 şi, de atunci, nu a mai plecat. „Mi-a plăcut foarte mult medicina de familie. Această specialitate mi-a dat oportunitatea de a mă descurca, de a mă informa, de a face pentru oameni mai mult decât un medic de oraş”, spune medicul Costin.

Primii ani au fost o adevărată piatră de încercare pentru tânărul medic. „Au fost momente dificile, pe care am reuşit să le depăşesc. Am primit o locuinţă, foarte bună pentru acea vreme, în care am experimentat cum este să trăieşti la ţară: căram apa de la fântână, făceam focul în sobă. Iarna, drumurile se înfundau şi stăteam izolat şi zece zile. Nu am considerat că sunt motive serioase să plec”, spune doctorul.

Anii au trecut şi doctorul Costin a devenit un om al locului. S-a adaptat din mers condiţiilor, ajungând să cunoască patologia şi tiparele de funcţionare ale fiecărei familii. „În toţi aceşti ani, am ajuns să cunosc trei generaţii ale unei familii, de la bunic la nepot, condiţiile în care acestea trăiesc, obiceiurile lor”, a spus doctorul.

Când este vorba de medicina primară, autorităţile locale spun că nu au bani, iar medicii că nu au dotări. Medicina de familie, baza oricărui sistem medical modern, s-a privatizat, iar medicii şi-au cumpărat cabinetele. Nu şi doctorul Costin. „În campaniile electorale, candidaţii la alegerile locale promit, printre altele, că vor ajuta «sănătatea». În realitate, nu se face nimic. Eu îmi desfăşor activitatea într-o clădire cu zece camere. Pentru spaţiul pe care l-am închiriat plătesc o chirie de 250 de lei, cea mai mare din judeţ. Am modernizat pe banii mei spaţiul pe care l-am închiriat, am introdus apa curentă în interior, pentru a putea funcţiona potrivit normelor. Cu alte cuvinte, relaţia cu autorităţile locale este inexistentă”, spune doctorul.

Doctorul Costin are, în medie, 20 de programări pe zi, dar urgenţele fac ca numărul consultărilor să fie mai mare. „Nu-i pot refuza pe cei care au bătut atâta drum până la uşa cabinetului pentru a găsi o rezolvare la problemele de sănătate pe care le au. Am onorat întotdeauna solicitările. Sunt şapte sate cu distanţe foarte mari între ele, cu case răsfirate pe dealuri. Cu maşina sau pe jos, am ajuns la casa celor care mi-au cerut ajutorul. M-am legat de aceste locuri şi de oamenii pentru care nu a trebuit să fac niciodată concesii”, a spus doctorul.

Doctorul Costin are un vis. „Ar fi foarte bine dacă nu am fi legaţi de Casa Naţională de Sănătate. Nu am mai fi atât de încorsetaţi şi am avea mai mult timp pentru pacienţi”, a mai spus doctorul Costin.

COMENTARII

WORDPRESS: 0