Prima paginăSocialSanatate

Medicii sunt nemulțumiți de taxele de evaluare

Dimensiune text

În oraș, un medic plătește 1.000 de lei pentru a primi aprobare de funcționare de la CAS Neamț. Un medic de țară trebuie să plătească pentru taxa de evaluare 250 de lei.

 

Medicii de familie sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să plătească taxe de evaluare a cabinetelor, pe care le consideră discriminatorii. Aceștia au cerut, în mai multe rânduri, schimbarea legislației, fără succes, însă. O dată la doi ani, cabinetele medicilor de familie sunt evaluate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, iar tarifele percepute de CAS Neamț nu sunt deloc de neglijat. „Pentru un cabinet din mediul rural, taxa de evaluare este de 250 de lei. Pentru un cabinet din mediul urban, taxa este de 1.000 de lei. Ori, ca să iei unui medic din oraș, cu un asistent, 1.000 de lei, e prea mult. Noi am cerut, de mai multe ori, modificarea taxelor, pentru că facem aceeași muncă cu toții, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat”, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Pentru furnizorii de servicii paraclinice, adică analize medicale, taxa de evaluare este de 2.000 de lei în mediul urban, și 500 de lei în mediul rural.Pe medicii stomatologi, evaluarea îi costă 1.000 de lei în mediul urban, iar la țară cabinetele de stomatologie trebuie să plătească 250 de lei. În ceea ce privește farmaciile, dacă la oraș ele trebuie să plătească 1.000 de lei, în mediul rural acestea plătesc 150 de lei, iar oficina ajunge la 100 de lei.

Citește și:   Începe depunerea cererilor pentru „Bani de liceu”

Pentru a fi evaluați, furnizorii de îngrijiri la domiciliu trebuie să plătească o taxă anuală de 1.000 de lei, dacă activează în mediul urban, și 250 de lei dacă activează în mediul rural.

Spitalele, cum este și Spitalul Municipal de Urgență Roman, care are peste 400 de paturi, trebuie să plătească 3.500 de lei, iar unitățile de dializă trebuie să plătească 3.000 de lei, dacă sunt la oraș, și 750 de lei dacă sunt în mediul rural. Ambulanțele trebuie să plătească 800 de lei, dacă sunt în oraș, și 200 de lei, dacă au punct de lucru în mediul rural.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0