Indiferent dacă unii pacienţi nu au cardul de sănătate la ei sau dacă nu funcţionează sistemul informatic, medicii sunt obligaţi să acorde servicii medicale tuturor.
După mai bine de două săptămâni în care utilizarea cardului naţional de sănătate pentru validarea serviciilor medicale a devenit obligatorie, încă mai există medici care nu au înţeles pe deplin care le sunt obligaţiile şi cum trebuie să procedeze dacă un pacient nu are cardul la el sau dacă nu funcţionează sistemul informatic. La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ ajung zilnic reclamaţii din partea unor asiguraţi, care susţin că medicul care trebuia să îi consulte i-a trimis acasă, pe motiv că nu funcţiona sistemul informatic. Reprezentanţii CAS au transmis în repetate rânduri tuturor furnizorilor de servicii medicale din judeţ care sunt procedurile de urmat atunci când un pacient nu prezintă cardul sau nu funcţionează sistemul.
„În situaţii justificate, în care nu se poate realiza comunicaţia cu sistemul informatic, se utilizează sistemul off-line. Asumarea serviciilor medicale acordate se face prin semnătură electronică extinsă. Serviciile medicale înregistrate off-line se transmit în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciului medical, pentru serviciile acordate în luna pentru care se face raportarea. De asemenea, atragem atenţia asupra faptului că furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale li se garantează decontarea serviciilor medicale, medicamentelor, dispozitivelor medicale în situaţiile în care pacientul nu prezintă cardul, cu condiţia verificării on-line a calităţii de asigurat”, a afirmat Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ.
Comentarii