HomeSocial

Dau bani grei pentru a avea o pensie mai mare

Persoanele care nu au un loc de muncă, dar doresc să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, pentru ca vechimea să le meargă mai departe, trebuie să plătească lunar câte 222 de lei.

Persoanele care au nevoie să îşi completeze vechimea în muncă se pot asigura în baza unui contract de asigurare socială. Se mai pot asigura în sistemul public de pensii şi avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, categorii profesionale neintegrate în sistemul public de asigurări. Pot încheia un contract şi persoanele care desfăşoară activităţi de natură profesională în ţările UE, cât şi orice asigurat care doreşte să îşi completeze venitul, în vederea obţinerii unei pensii mai mari.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei. La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 12.075 lei.

Pentru anul 2015, cotele de contribuţie de asigurări sociale sunt de 26,3%, pentru condiţii normale de muncă, 31,3%  pentru condiţii deosebite de muncă şi 36,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

În cazul contractului de asigurare, contribuţia este de 26,3% din venitul asigurat, iar suma lunară de achitat pentru nivelul minim al venitului asigurat este de 222 de lei.

Anul acesta, în primele trei luni au fost încheiate 263 de contracte noi de asigurare. 176 de nemţeni au dorit să se asigure la un venit mai mare sau egal cu 1.000 de lei pe lună.

La sfârşitul lunii martie, la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ erau active 2.372 de contracte de asigurare, cu 107 contracte mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comentarii

WORDPRESS: 0