HomeSanatate

Medicii de familie susțin programul de evaluare a sănătății

Anteriorul program a scost la iveală mii de persoane predispuse la boli grave.

 

 

Ministerul Sănătății a publicat rezultatele programului național de evaluare a stării de sănătate a populației. Început în 2007, programul național a presupus ca fiecare pacient să meargă o dată pe an la un consult medical obligatoriu. Programul a fost stopat în 2009, însă rezultatele sale i-au determinat pe medicii de familie din județ să susțină implementarea unui nou astfel de program.
Cifrele au arătat că foarte mulți dintre români sunt supuși riscului de boli cardiovasculare, diabet, ciroză și cancer. În privința factorilor de risc, consumul excesiv de sare (între 37% și 68% din populația evaluată la nivel de județ, cu o medie națională îngrijorătoare de 53,8%) este unul dintre cei mai importanți factori de risc. Urmează consumul excesiv de grăsimi saturate – între 20% și 46% din populația evaluată, cu o medie națională de 32%, și consumul excesiv de carne roșie – între 15% și 40% din populația evaluată, pe grupe de vârsta în funcție de educație, stare civilă și ocupație, unde media națională este 26,6%.

Principalele categorii de afecțiuni descoperite au fost hipertensiunea arterială, tulburări ale metabolismului, obezitate, hepatite cronice, anemii și diabet zaharat tip II. De asemenea, au fost descoperite cancere cu diferite localizări, precum și TBC. 40% dintre persoanele evaluate au prezentat risc de boli cardiovasculare. Riscul crescut de deces prin boala cardiovasculară este, în medie, de 9,1%. De asemenea, 54% din populația adultă examinată este supraponderală, iar 5% prezintă obezitate severă.

„Datele obținute și prezentate au arătat că acest program a fost corect implementat, că populația s-a prezentat în număr mare la medicul de familie. Medicii de familie s-au implicat activ și responsabil în efectuarea programului și au identificat un număr mare de persoane expuse la diverse riscuri, mai ales cardiovasculare. Dacă programul ar fi fost continuat, s-ar fi putut obține, cu ajutorul medicilor de familie, o îmbunătățire a calității vieții populației. Acest program a facilitat, pentru prima dată, accesul persoanelor fără probleme de sănătate la o procedură de evaluare clinică și paraclinică pentru anumite afecțiuni clinic-nemanifeste. Programul a permis alcătuirea de riscograme pentru persoanele investigate și a permis conștientizarea în rândul populației a ideii că trebuie să se prezinte periodic la medic, chiar în lipsa unor simptome de boală”, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0