HomeSocialSanatate

Medicii de familie fac de gardă la centrele de permanență

În decembrie 2014, pragul centrelor de permanenţă din judeţ a fost călcat de 8.182 de pacienţi.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ a decontat 336.143,42 de lei, în luna decembrie 2014, pentru plata medicilor de familie care fac gărzi în cele 19 centre de permanenţă din judeţ. Un medic de familie primeşte, în medie, pentru o gardă într-un astfel de centru, 15 lei pe oră. Din aceşti bani, trebuie să contribuie şi pentru asigurarea trusei medicale de urgenţă.

În Roman, aproximativ 20 de medici au acceptat să facă gărzi la un astfel de centru, chiar dacă asta presupune mai multe nopţi nedormite acasă şi un program de lucru mult mai dificil. Unii dintre ei fac gărzi chiar şi la mai multe centre. În luna decembrie a anului trecut, aceşti medici au fost plătiţi, în medie, de către CAS Neamţ, cu sume cuprinse între 1.500 şi 7.000 de lei.

De exemplu, medicului de familie Gigia Cristea i s-a decontat, în luna decembrie, 7.981 de lei de către CAS Neamţ, pentru activitatea desfăşurată în cadrul mai multor centre de permanenţă. Medicilor de familie care au asigurat gărzile la cel mai recent înfiinţat centru din Roman, la Fundaţia „Episcop Melchisedec”, li s-au decontat, în ultima lună a anului trecut, 14.720 de lei. Doctoriţa de familie Mariana Ciochină, care are cabinetul medical la Gara Roman, în care a înfiinţat un astfel de centru de permanenţă, pentru a putea acorda servicii medicale tuturor persoanelor care tranzitează oraşul cu trenul, a primit una din cele mai mari sume, respectiv 7.219,84 de lei.

Unui alt medic de familie, Viorica Bârjoveanu, care efectuează gărzi şi la centrul de permanenţă din Sagna, şi la Central Clinic Roman, i s-a decontat în ultima lună a anului trecut, suma de 5.576 de lei.

Primele centre de permanenţă au fost înfiinţate în Roman în anul 2011. Astăzi, în judeţul Neamţ funcţionează 19 astfel de centre, dintre care cinci la Piatra Neamţ, şase la Roman, câte unul în Tîrgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, iar alte cinci funcţionează în mediul rural: Tămăşeni, Moldoveni, Oniceni, Poienari şi Sagna. În decembrie 2014, pragul centrelor de permanenţă din judeţ a fost călcat de 8.182 de pacienţi, dintre 5.404 au avut nevoie de administrarea unui tratament şi doar 3.903 au avut nevoie de o consultaţie. Aceste centre de permanenţă au fost înfiinţate pentru ca medicii de familie să fie la dispoziţia cetăţenilor, pentru efectuarea unor tratamente sau consultaţii de urgenţă, între orele 15 şi 8 dimineaţa.

Comentarii

WORDPRESS: 0