Colegiul Medicilor din România (CMR) pregătește proteste de amploare în întreaga țară, principalul motiv fiind subfinanțarea sistemului sanitar și exodul medicilor. Din luna iulie, ei nu vor mai asigura decât urgențele.
Astfel, din luna iulie, Colegiul Medicilor a anunțat că medicii vor bloca sistemul sanitar, în sensul că-și vor reduce drastic activitatea din spitale, iar bolnavii programați pentru consult sau intervenții chirurgicale vor fi amânați pentru o altă dată. Medicii sunt nemulțumiți de faptul că finanțarea sistemului sanitar este din ce în ce mai mică, iar volumul de muncă este uriaș, pentru că ei trebuie să acopere și locurile lăsate libere de colegii care au plecat în străinătate.
„În toate țările din Uniunea Europeană, bugetul alocat sănătății este între 8 și 12% din produsul intern brut (PIB). Numai la noi bugetul este de 3% din PIB. Din anul 2000 încoace se tot reformează sistemul sanitar, dar niciun guvernant nu înțelege că, dacă nu ai finanțare, nu se poate face nimic. Medicii pleacă pe capete din țară, iar locurile lăsate goale nu le acoperă nimeni. Există deficit foarte mare de medici, mai ales în specialități clinice de care depinde viața bolnavilor. De exemplu, nu există medici de medicină de urgență, așa că la centrele de primire urgențe este întotdeauna aglomerație. Nu există cadre medii, astfel că secțiile nu pot asigura turele de lucru”, a afirmat medicul de familie Angela Bica, delegat la Adunarea Generală a CMR.
De la începutul anului și până acum, 28 de cadre medicale din județ, dintre care opt medici, și-au depus dosarul pentru obținerea certificatului de conformitate necesar pentru a profesa în străinătate. „Salariul unui director de la Romgaz este de 15 ori mai mare decât al unui medic rezident și ne mai întrebăm de ce pleacă medicii din țară. În aceste zile, elaborăm strategia de acțiune pe care o vom aplica începând cu luna iulie. Luăm în calcul o întrerupere a activității. Vom avea grijă ca pacienții să nu aibă de suferit. Vom asigura doar urgențele, iar pacienții care aveau programare vor fi reprogramați”, a declarat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii
„.. salariul unui director de la Romgaz este de 15 ori mai mare decit al unui medic rezident .” Asa o fi , dar salariul d-lui Astarastoaiei , presedinte al Colegiului Medicilor din Romania e de vreo 27-28 de ori mai mare. Acest domn , care a rezistat in fruntea CMR o multime de ani ( nici el nu mai stie cati) ar trebui sa se bata pentru o reforma serioasa in sistemul medical, fiind primul protagonist in negocierile cu ministerul sanatatii. Dar atunci cind tu esti un dinozaur care maninca 5000-6000 de euro pe luna, mai ai si ceva insomnii legate de DNA, e greu sa iesi in fatza , sa-ti impui un punct de vedere, iti trimiti trepadusii prin tara sa-i asmuta pe medici impotriva „sistemului” (sic !) din care faci parte si tu. Mizerii tipic romanesti…
si ce ai vrea,rezidentul este de fapt un tip care iesit din facultate , trebuie sa invete 3-4-5 ani,in specialitatea pe care si-a ales-o,ptr.a te putea trata,nu are experenta,asa ca nici salariul nu poate fi dintr-o data un salariu mare….in primul an are un salariu de debutant in rezidentiat,care apoi creste de la an la an,pana la terminarea rezidentiatului,,,,,ce ma intriga este ca se vorbeste si se discuta numai de munca medicului,,,dar pe cand se va vorbi si de importanta asistentului in actul medical,,,,si asistentul munceste,,,,dar nimeni nu vede acest lucru ,,,si el invata isi da grad principal,specializare in domeniul in care lucreaza ptr.ca atunci cand termina scoala este generalist,,,dar la locul de munca fiecare sectie de spital sau cabinet are specificul ei,problemele sunt diferite,cred ca si asistentul merita un saariu pe masura muncii desfasurate.