HomeRoman

Medici și profesori cîntă la Episcopia Romanului

Corul Episcopiei Romanului a reînviat o tradiție veche de 50 de ani. Corul este format din amatori, de la 25 la 84 de ani, cu preocupări diferite.

 

Aproape 30 de romașcani, cu vîrste și preocupări diferite, se întîlnesc, timp de cîteva ore, de două ori pe săptămînă, la repetițiile pe care le fac în cadrul corului Arhiepiscopiei Romanului. Toți vin cu plăcere, uniți de credință și de dragostea de muzică, care sparg barierele legate de vîrstă sau de poziția socială. În corul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului cîntă, unul lîngă altul, tineri și bătrîni, de la 25 la 84 de ani, muncitori, medici, funcționari sau profesori.
Cred că, dincolo de plăcerea de a cînta într-un asemenea cadru, pe coriști îi strînge laolaltă și bucuria întîlnirii, faptul că atît repetițiile, cît și prezența la slujbă, în fiecare duminică și la sărbătorile mari din calendar, îi rup, pentru o durată scurtă de timp, de grijile cotidiene. Sînt coriști care mi-au spus că se întorc, apoi, mai senini și mai pregătiți sufletește să se preocupe de problemele de zi cu zi„, a spus dirijorul corului, profesorul Ionuț Vîlcu.

Fost elev al Seminarului Teologic „Sfîntul Gheorghe” din Roman, absolvent al Facultății de Teologie din Galați și al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, specializarea dirijat, acesta a primit din partea PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, misiunea de a reînființa corul Arhiepiscopiei Romanului.
Am început să lucrez cu membrii corului în luna martie 2011 și prima apariție în public a fost la 1 decembrie 2012, odată cu numirea ca eclesiarh al Catedralei Episcopale a protosinghelului  Andrei Ioniță. A fost momentul în care în vechea catedrală s-a reînnodat o tradiție veche de aproape 50 de ani. Am reușit să ne formăm un repertoriu care include cîntări religioase, muzică populară, muzică patriotică, toate frumoase, cîntate și, deopotrivă, ascultate cu plăcere„, a spus Ionuț Vîlcu.

A fost, la rîndul său, corist în celebrul cor al Seminarului „Sfîntul Gheorghe” și a rămas îndrăgostit de muzica de cor. Ca o răsplată pentru activitatea desfășurată în cadrul catedralei, corul a avut prilejul de a face o excursie de două zile la cîteva din mănăstirile celebre ale județului Neamț – Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Agapia Horaița -, ca să nu enumerăm decît cîteva din cele pe care coriștii romașcani le-au vizitat și în care au cîntat. „La fiecare din aceste obiective erau foarte mulți turiști, care ne-au ascultat și ne-au aplaudat. Considerăm că, în acest fel, am făcut cinste urbei romașcane„, a spus dirijorul Ionuț Vîlcu.

Comentarii

WORDPRESS: 0