Prima paginăSanatate

Medicamente de milioane de lei, aruncate pe apa sîmbetei

Dimensiune text

Curtea de Conturi a publicat un raport pe anul 2010 cu privire la derularea programelor naționale de sănătate.

 

 

Prin aceste programe, bolnavii de cancer, diabet zaharat și cei care au nevoie de dializă sau suferă de boli rare primesc medicamente din fonduri ale Ministerului Sănătății. Coform raportului, datorită proastei gestionări a derulării acestor programe, s-au făcut erori estimate la zeci de mii de lei.

Potrivit Curții de Conturi, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nu a fost realizat controlul indicatorilor de eficiență, astfel că s-au depășit cheltuielile anuale prevăzute de lege pentru fiecare bolnav. În cadrul programului național de oncologie, plafonul costurilor anuale pentru un bolnav a fost depășit cu 32%, la fel ca și în cazul programului de diabet zaharat.

De asemenea, la nivelul caselor județene nu s-a urmărit controlul și modul de utilizare a acestor fonduri, astfel că au fost identificate medicamente în valoare de 3.788.000 de lei care au fost eliberate în baza unor rețete prescise de medicii prescriptori unor persoane decedate.
Mai mult, nu s-a urmărit modul de utilizare a fondurilor, astfel că, la unitățile sanitare, aprovizionarea s-a făcut fără a se ține cont de cantitatea de medicamente existentă pe stoc, iar în perioada 2009 – 2010 termenul de valabilitate al unor medicamente în valoare de 201.000 a expirat.

Și noi am fost controlați de către Curtea de Conturi. Evident că au mai fost erori, însă nu așa de mari ca în alte județe. Neregulile au fost mai mult din partea medicilor prescriptori, însă noi am refuzat la plată tot ce era în neregulă. Acolo unde a fost cazul, am recuperat sumele„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0