HomeSocialSanatate

Medicamente de acasă pentru internarea la Spitalul Roman

Potrivit noului Contract cadru, spitalul se obligă să ofere pacienţilor numai medicamentele pentru tratarea afecţiunii cu care s-au internat. Pentru alte probleme medicale, pacienţii trebuie să îşi cumpere singuri medicamentele.

Dacă te internezi în spital pentru o operaţie de extirpare a amigdalelor, dar, în timpul în care te afli în spital, te ia o durere de stomac, trebuie să îţi cumperi singur un medicament pentru a opri acea durere. Conform noului Contract cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale spitaliceşti, în perioada 2014-2015, unitatea sanitară este obligată să asigure pacienţilor numai medicamentele care să trateze afecţiunea medicală pentru care pacientul s-a internat în spital. Dacă acesta are şi alte probleme medicale, trebuie să îşi cumpere pastilele singur, pe baza reţetei de la medicul de familie.

„Ca noutate, spitalul trebuie să dea Casei de Asigurări de Sănătate o listă a medicamentelor pe care le oferă pacienţilor pe foaie de zi sau pe foaie de spitalizare continuă. Dacă noi declarăm la Casa de Asigurări o anumită listă de medicamente, suntem obligaţi prin contract să asigurăm acea medicaţie. Dacă pacientul are nevoie de medicamente care nu se găsesc în acea listă, medicul de familie, chiar dacă pacientul este internat în spital, poate să îi elibereze o reţetă. Conform legii, un membru al familiei poate ridica acea reţetă, poate cumpăra medicamentele şi, apoi, i le poate aduce bolnavului la spital” a explicat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al Spitalului Municipal Roman.

Aşadar, dacă o persoană se internează în spital, pentru 12 ore, pentru că a fost diagnosticată cu hepatita C, dar, în acelaşi timp, suferă de hipertensiune, medicii nu sunt obligaţi să îi dea şi medicamentele pentru afecţiunea cardiacă, ci să îi asigure numai medicaţia pentru a trata hepatita. Dar dacă, de exemplu, spitalul nu are în acel moment un anume medicament pentru boala cu care persoana a fost internată, iar aceasta este pusă să îl cumpere de la farmacie, ulterior, pacientul poate da unitatea medicală în judecată, pentru a-şi recupera banii.

Comentarii

WORDPRESS: 0