HomeSocialSanatate

Medicamente de 26.000 de lei pentru morţi

Curtea de Conturi a României a descoperit că medicii de familie au eliberat reţete care trebuiau prescrise numai de medicii specialişti. Incredibilă a fost constatarea că membrii familiei au  ridicat medicamente după decesul unor bolnavi.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rezultatele unui control efectuat în perioada 6 august – 9 decembrie 2013, cu tema „Auditul performanţei privind unele programe naţionale de sănătate, derulate în perioada 2010-2012”, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la unele entităţi teritoriale subordonate. În luna august a anului trecut, inspectorii Curţii de Conturi au verificat şi activitatea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ, unde au identificat mai multe nereguli.

Mai întâi, au identificat cazuri în care mai mulţi medici de familie au prescris reţete pentru o serie de medicamente unor bolnavi de cancer, care au fost, iniţial, trataţi la un medic specialist pe Oncologie. În momentul în care bolnavii respectivi au terminat medicamentele, nu au mai mers la medicul specialist pentru a cere o altă reţetă, ci s-au adresat medicului de familie. „Potrivit Ordinului 190/2012, reţetele pentru bolnavii oncologici nu pot fi date de medicii de familie, ci numai de către medicii specialişti. În acest caz, Curtea de Conturi nu a dispus nicio măsură de sancţionare, pentru că nu a fost cazul de reţete dublate. Consumul de medicamente a rămas acelaşi. Singura recomandare a fost ca toţi medicii de familie să fie informaţi că nu le este permis să elibereze reţete pentru bolnavii oncologici, întrucât prescriptorul trebuie să fie numai specialistul de Oncologie”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele director al CAS Neamţ.

Alte nereguli descoperite de inspectorii Curţii de Conturi au fost reţete în valoare de 26.000 de lei prescrise pentru pacienţi care erau decedaţi. S-a identificat că acele reţete au fost prescrise anterior decesului persoanelor, însă familiile s-au prezentat la farmacie după moartea bolnavilor şi au ridicat medicamentele, nu se ştie cu ce scop. „În acel moment, farmaciile nu aveau de unde să ştie dacă bolnavul era decedat sau nu. Acum, însă, de când se utilizează formularele de prescripţie electronică a reţetelor, farmaciştii pot afla dacă un pacient este decedat sau nu, prevenind astfel de situaţii. Suma de 26.000 de lei a fost imputată farmaciilor”, a mai afirmat preşedintele CAS Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0