Prima paginăSocialEducatie

Mate-info, cea mai căutată specializare, mecanica – cea mai răspândită

Dimensiune text

Până pe 9 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a trebuie să se hotărască asupra liceului la care se vor înscrie. În judeţul Neamţ sunt disponibile 101 specializări.

Odată scăpaţi de emoţiile Evaluării naţionale, absolvenţii de gimnaziu se hotărăsc, în aceste zile, asupra liceului la care vor învăţa în următorii patru ani. Însoţit de un părinte şi de diriginte, fiecare absolvent de clasa a VIII-a va completa, între 5 şi 9 iulie, fişa cu opţiuni, în funcţie de interesul pentru un liceu sau altul, dar şi de media de admitere pe care o are. Pentru a veni în sprijinul candidaţilor la admiterea la liceu, vă prezentăm mai jos un top al liceelor din judeţ pentru câteva dintre cele mai căutate specializări ale admiterii la liceu de anul trecut.

Matematică – informatică la opt licee din judeţ

Specializarea matematică – informatică este, în fiecare an, preferata elevilor cu cele mai mari medii de admitere. În acest an sunt disponibile la această specializare 560 de locuri, la opt licee din judeţ. În funcţie de ultima medie la admiterea de anul trecut, acestea sunt Colegiul Naţional „Petru Rareş”, cu 9,14, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, cu 8,94, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, cu 8,89, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare”, cu 8,87, Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, cu 8,18, şi Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu” din Borca, 7,80. La acestea se vor adăuga, în acest an, Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, care nu au organizat, anul trecut, admitere pentru această specializare.

336 de locuri la economic

Profilul economic rămâne an de an între preferatele elevilor. În acest an sunt disponibile 336 de locuri, la 10 licee din judeţ. Topul specializărilor este condus de Colegiul Tehnic „Petru Poni”, unde profile1ultima medie a fost anul trecut 7,81, urmat de Liceul Economic „Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ, cu 7,79, şi Grup Școlar Economic Administrativ din Piatra Neamţ, cu 7,58, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, din Tîrgu Neamţ cu 7,42, şi Colegiul Tehnic „Miron Costin” cu 7,39. Locuri la aceastră specializare mai oferă Colegiul Tehnic „Danubiana” şi Liceul Comercial „Spiru Haret” din Piatra Neamţ.

Mecanica, cea mai răspândită specializare

Mecanica este specializarea care se regăseşte la cele mai multe licee din judeţ, 10 la număr, în total fiind disponibile 508 locuri. Cea mai mare ultimă medie de admitere s-a înregistrat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamţ, 5,69, urmată de Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, 5,13, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, 5,02, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Tîrgu Neamţ, 4,94, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, 4,67, Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ, 4,57, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, 4,40. Locuri la această specializare mai sunt la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman şi Grupurile Școlare din Dămuc şi Borca.

Locuri mai puţine la uman

În ceea ce priveşte domeniul uman, sunt mai puţine licee care au în ofertă specializări din acest domeniu. Astfel, ştiinţele sociale se regăsesc doar la şase licee din judeţ: Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, 9,11 ultima medie, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, 8,87, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Tîrgu Neamţ, 8,64, Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, 8,46, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi”, din Piatra Neamţ, 8,27, şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani. Tot din domeniul uman, profilul pedagogic cu specializarea învăţător – educator se regăseşte la un singur liceu, la Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ. Filologia se regăseşte în oferta a şapte licee din judeţ: Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ, 8,94, Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Piatra Neamţ, 8,41, Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ, 8,17, Colegiul Naţional „Roman-Vodă” 7,95, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ, 7,92, Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu” Borca, 7,02, şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, 5,52. Repartizarea computerizată se va face pe 16 iulie. Pe 17 iulie, la fiecare liceu va fi afişată lista candidaţilor admişi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0