Prima paginăEconomie

Măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județ

Măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în județ

Dimensiune text

 

Joi, 16 ianuarie, la Palatul Administrativ din Piatra Neamț, prefectul județului, George Lazăr, a condus ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată ca urmare a faptului că în două fonduri de vânătoare de pe teritoriul județului Bacău au fost diagnosticate două cazuri de pestă porcină africană la efectivele de mistreți.  Prin instituirea zonei afectate de boală – 13 kilometri de la locul de declarare a cazurilor de pestă porcină africană – sunt incluse și unele teritorii ale fondurilor cinegetice din județul Neamț, respectiv Fondul de vânătoare Oniceni – gestionar AVPS Roman și Fondul de vânătoare 2 – Poloboc, gestionar AJVPS Bacău, informează Prefectura Neamț.

La nivelul acestor fonduri de vânătoare se aplică măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane, cum ar fi: desfășurarea de activități de vânătoare, astfel încât să se realizeze vânătoarea integrală  a efectivelor de mistreți din aceste fonduri de vânătoare; carcasele rezultate din activitățile de vânătoare vor fi testate în laborator pentru pestă porcină africană; gestionarii fondurilor de vânătoare au obligația să inspecteze zilnic teritoriul fondului de vânătoare pentru a constata dacă pe teritoriul fondului sunt crescuți porci domestici, dacă apar porci mistreți morți; pentru mijloacele de transport masă lemnoasă se vor organiza puncte pentru dezinfecție în cele două fonduri de vânătoare.

Și celelalte fonduri de vânătoare vor organiza acțiuni de vânătoare a mistreților pentru atingerea unei ținte de densitate a mistreților de 0,5 mistreți/km sau mai mică. Se va menține aceeași exigență în aplicarea regulilor de biosecuritate în organizarea partidelor de vânătoare.

Au fost două focare confirmate de pestă porcină africană în județ. Cel de la Agapia este deja închis, cel de la Crăcăoani va fi declarat închis până la sfârșitul lunii. La acestea se adaugă cele două zone de supraveghere specială în fondurile de vânătoare, mai precizează reprezentanții Prefecturii Neamț.

„Rog șefii instituțiilor cu rol în aplicarea măsurilor de prevenire a pestei porcine africane să mențină aceeași exigență, să fie strict controlată activitatea de comercializare ilegală a animalelor vii și a produselor de origine animală. La această dată, în județul nostru nu este permisă comercializarea de animale, din orice specie, în târguri, oboare și piețe. Să informăm populația pentru a aplica măsuri de biosecuritate la îndemână, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără certificat veterinar de sănătate, să anunțe medicul veterinar în cazul unei boli la animalele din gospodărie. Este nevoie de efortul tuturor și voi face un apel și către autoritățile administrației publice locale, să apărăm teritoriul județului de răspândirea acestui virus”, a spus prefectul județului, George Lazăr.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0