Prima paginăRoman

Măsuri împotriva samsarilor din piețele romașcane

Dimensiune text

Un proiect de hotărîre de guvern va schimba drastic modul în care se comercializează legumele și fructele în piețele romașcane.

 

 

De anul viitor, în piețe se vor putea vinde numai produse autohtone, producătorii vor avea obligația de a prezenta certificate de producător cu elemente de securizare, iar comercianții vor fi obligați să utilizeze case de marcat și să elibereze bon fiscal. Noile certificate de producător, ce vor fi eliberate de anul viitor, vor include elemente de securizare și vor specifica în mod clar suprafața de teren cultivată, dar și cantitatea produselor obținute și vîndute.

Producătorii vor avea acces în piețe pe baza unor carduri pe care se vor opera, în fiecare zi, cantitățile de produse vîndute. Comercianții care achiziționează marfă de la producător vor avea, pe lîngă obligativitatea emiterii bonului fiscal către clienți, și pe cea de a solicita producătorului să le emită o filă din carnetul de producător primit de la primărie. Tot conform proiectului de hotărîre de guvern, vînzarea pe tarabe a altor produse decît cele autohtone se va sancționa cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Persoanele juridice care comercializează legume sau fructe în alte spații decît cele prevăzute cu o astfel de destinație se vor alege cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Lipsa actelor de transport pentru produse se va sancționa cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei, precum și prin confiscarea produselor transportate și a mijlocului de transport utilizat. Producătorii care își vînd marfa în piețele din Roman au fost verificați recent, ultimul control al certificatelor de producător fiind efectuat în luna august, fără a fi depistate nereguli.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 9 ani

    bai ,deci de la anu’ nu mai cumpar patlagele daca nu’mi da si „fila” de la primarie,fac economie la hartie igienica!!