HomeInedit

„Master Chef” pentru elevi, la „Danubiana”

Colegiul Tehnic „Danubiana” a organizat prima ediţie a Simpozionului „Alimentaţia între ştiinţă şi artă”.

O atmosferă demnă de show-ul „Master Chef” a domnit marţi, 6 mai, la Colegiul Tehnic „Danubiana”, care a găzduit prima ediţie a simpozionului „Alimentaţia între ştiinţă şi artă”. Pe lângă secţiunea de referate şi comunicări ştiinţifice, destinată profesorilor, care nu a presupus participarea directă, s-au desfăşurat şi două secţiuni practice, în care au intrat în concurs echipe de elevi. La secţiunea referate cu tema „Alimentaţia sănătoasă între tradiţional şi cotidian” au participat 22 de cadre didactice, spre bucuria organizatorilor, nu doar profesori care predau în liceele de specialitate.

gatit02Prima secţiune practică a fost o secţiune „dulce”, numită „Fantezii în aluat”. Șase echipe, formate din elevi de la „Danubiana”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Tîrgu Neamţ şi Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ au venit cu reţeta de acasă şi au pregătit în faţa juriului produse de patiserie pe bază de aluat dospit. Juriul a apreciat abilităţile elevilor de a se mişca în bucătărie şi calităţile produsului finit. La cea de-a doua secţiune, vedeta a fost banalul cartof, din care elevii au avut de pregătit un fel original. Pe masa juriului s-au pus spre apreciere clătite de cartofi cu gem de prune, papanaşi din cartofi cu zmeură, cartofi acordeon, cartofi gratinaţi sau gnocchi de cartofi cu somon.

„Sunt de apreciat cunoştinţele participanţilor, ca şi abilităţile lor practice. Este foarte important că îşi doresc să înveţe şi că au de la cine învăţa”, a spus Loredana Andrici, administrator la Turoag SA, membră a juriului de la secţiunea culinară. Participanţii la concurs au avut parte şi de o surpriză pregătită de organizatori: invitatul special Răzvan Cobuţ, care a încântat cu o demonstraţie de sculptură în pepene.

La secţiunea de patiserie, premiul I a revenit echipei de la Tîrgu Neamţ, formată din Loredana Asaftei şi Mădălina Oancea, pregătite de profesoara Cristina Toboşaru, care a impresionat prin varietatea produselor prezentate. Locul II a fost ocupat de Diana Mihoc şi Ionela Stan, de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, coordonate de profesoara Lămâiţa Iliescu, şi de Monica Teacă şi Mihaela Apostol, de la colegiul Tehnic „Danubiana”, coordonate de profesoara Simona Aldea. Locul III a revenit lui Florin Pricopoaia şi Ioanei Ciobanu, de la „Danubiana”, profesor Simona Aldea, Ștefaniei Luchian şi Gaberielei Ciuştea, de la „Danubiana”, profesor Eva Netedu, şi Nicoletei Oprea, tot de la „Danubiana”, profesor Simona Grigoraş.

La secţiunea produselor din cartofi, premiul I a revenit echipajului Mircea Pavlov şi Maria Tudose, de la „Danubiana”, profesor Luminiţa Pandelea. Premiul II a fost obţinut de Alexandru Horghidan şi Mădălina Stanciu, de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, pregătiţi de profesoara Alina Sauciuc, şi de Semida Smău şi Cosmina Bodo, de la „Danubiana”, profesor Eva Netedu. Premiul III  a fost obţinut de Ana Maria Oroş şi Adriana Năstase, de la „Danubiana”, profesor Lămâiţa Iliescu, Paula Pânzariu şi Ana Maria Grădinaru, de la aceeaşi şcoală, profesor Lăcrămioara Costache, şi de Andreea Ababei şi Cătălina Arcana, tot de la „Danubiana”, pregătite de Ioana Neagu. Au fost acordate şi patru menţiuni: Alexandru Horghidan şi Mădălina Sauciuc, de la Colegiul Naţional de Informatică, la prima secţiune, şi Cosmin Butnaru şi Anda Bortaş, profesor Mintenica Butnaru, şi Monica Teacă şi Apostol Mihaela, profesor Simona Aldea, ambele echipe de la „Danubiana”, şi Alina Roban, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Tîrgu Neamţ, profesor Iuliana Stoica.

„Indiferent de premiile şi diplomele obţinute, cred că participanţii au învăţat, cu acest prilej, lucruri care le vor folosi toată viaţa”, a spus profesoara Lămâiţa Iliescu, coordonatorul simpozionului.