Prima paginăSanatate

Masa de Crăciun vă poate trimite pe patul spitalului

Dimensiune text

În această perioadă, medicii recomandă să evităm consumul excesiv de alimente și alcool și să facem multă mișcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri.

 

 

De asemenea, medicii veterinari recomandă populației să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât din magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată. Consumul moderat de alimente și alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanșării unor afecțiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, ca, de exemplu, diabet zaharat, hipertensiune arterială și obezitate.

Specialiștii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca, de exemplu cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. De asemenea, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele.
În perioada Sărbătorilor de iarnă, alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 grame pâine integrală), legume (minimum 300 grame), fructe (minimum 450 grame), lapte și derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanție afișat pe ambalaj.

Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți, pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

De reținut că alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzația de încălzire a corpului, în cantități mari poate produce deshidratarea acestuia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0